Depresia sezoniera, tratata cu sunatoare si tei
Depresia sezoniera sau tulburarea afectiva de sezon este un tip de depresie care are legatura cu anotimpurile anului.
Cele mai multe persoane suferinde de aceasta dereglare sunt, mai degraba, deprimate in timpul unei toamne tarzii sau in anotimpul rece (numit si "winter blues") si nu in perioada primaverii sau a verii.
Tulburarea afectiva de sezon este intalnita cel mai frecvent in randul femeilor, insa aceasta poate afecta in egala masura si barbatii.
Efectul provocat de depresia sezoniera asupra vietii unei persoane poate fi foarte neplacut.
Desi cauzele care provoaca depresia de sezon sunt necunoscute, tratamente pentru aceasta afectiune exista.
In acest context cel mai probabil depresia de sezon vine odata cu diminuarea cantitatii de lumina ce ajunge pe suprafata Pamantului.
Simptomele depresiei de sezon:
- dispozitie depresiva;
- pierderea interesului pentru activitati ce de regula sunt placute;
- oboseala sau pierderea energiei;
- sentimentele de inutilitate sau lipsa de speranta;
- putere de concentrare scazuta;
- ganduri de moarte sau sinucidere;
Sunt persoane care nu traiesc aceleasi simptome. Ele pot varia de la caz la caz.
De regula, aceste manifestari au loc in fiecare an si sunt reprezentative pentru fiecare persoana in parte, cam in acelasi interval de timp din fiecare an.
In cazul depresiei de iarna, cele mai intalnite simptome sunt:
- nevoia de a dormi mai mult si de odihna;
- pofta de zahar, de alimente bogate in amidon sau bauturi alcoolice;
- iritabilitate si nervozitate excesiva;
- in cazul copiilor pot sa apara diverse tulburari de comportament;
Persoanele care sufera de depresie de iarna ar trebui sa urmareasca locurile luminoase, indiferent daca acestea beneficiaza de lumina soarelui sau lumini artificiale.
Vara simptomele cel mai des intalnite sunt lipsa poftei de mancare, scaderea in greutate, agitatia si anxietatea.
In cazul in care depistati aceste simptome, este indicat sa apelati la sfatul unui medic specialist. Acesta va va indruma catre cel mai bun tratament.
Exista multe metode de a trece cu bine peste simptomele provocate de depresia de sezon.
Incercati sa petreceti in fiecare zi cel putin 30 de minute in aer liber, in primele ore ale diminetii incercati sa va treziti cu multa lumina, plimbati-va zilnic in aer liber si imbunatatiti calitatea sistemului de iluminare din locuinta dumneavoastra.
Cel mai adesea tratamentul folosit este luminoterapia. Aceasta consta in expunerea organismului la o lumina puternica artificiala.
Aceasta terapie prin lumina amelioreaza simptomele depresiei pentru aproximativ doua treimi din persoanele cu tulburari afective sezoniere.
Sursa de lumina ar trebui sa fie plasata la nivelul ochilor pentru cele mai bune rezultate.
In privinta medicatiei, antidepresivele usoare s-au dovedit si ele a fi bune in tratarea simptomelor sezoniere pe care mai toata lumea le incearca..
Un alt tratament ce s-a dovedit a fi foarte util este cel pe baza de plante. Sunatoarea are rolul de a imbunatati simptomele tulburarii afective sezoniere si creste sensibilitatea la lumina. De asemenea florile de tei folosite sub forma de infuzie sunt un calmant excelent pentru cei care au probleme cu somnul.
Articole asemănătoare
-
Smoothie cu nucsoara si lapte de migdale pentru un somn linistit
Parfumata, nelipsita in multe retete de desert, nucsoara nu ofera doar un gust special, intens, dar are si surprinzatoare efecte relaxante, odihnitoare. Incarcata de antioxidanti, cu minerale si vitamine, nucsoara poate fi folosita intr-o reteta pentru un somn mai bun si mai linistit.
-
Salata de rosii cu avocado si castravete
Salata este o excelenta alegere in zilele calduroase, dar folosind avocado veti transforma o salata simpla cu rosii si castravete intr-o surpriza placuta.
-
Paste delicioase. Paste cu avocado si carne de pui
O mancare delicioasa si sanatoasa reprezinta cel mai potrivit meniu pentru orice moment al zilei. Asadar va propunem sa preparati reteta de paste cu avocado si carne de pui.
-
Masca naturala cu iaurt si zeama de lamaie pentru tenul acneic
O masca facuta in casa este intotdeauna benefica pentru ten, deoarece contine numai ingrediente naturale, cu actiuni folositoare. Va propunem sa incercati masca cu iaurt si zeama de lamaie pentru tenul acneic.
-
Masca tratament pentru par cu lamaie si miere
O masca hranitoare, utilizata ca tratament pentru par, poate face minuni firului de par, redandu-i stralucirea si vitalitatea. Pentru parul deteriorat, care si-a pierdut din stralucire, puteti pregati in casa masca cu lamaie si miere.