Cyclamen - sfaturi elementare pentru ingrijirea plantei

Denumirea stiintifica: Cyclamen europaeum L.
Denumirea populara: Painea porcului
Familia: Primulaceae
Aria de provenienta: zona Mediteranei, Europa, vestul Asiei 

Genul Cyclamen cuprinde aproximativ 20 de specii de plante. Dintre acestea, in partile noastre intalnim mai cu seama Cyclamen europaeum L., in calitate de planta ornamentala. In Antichitate, aceasta planta era folosita pentru combaterea ulcerului gastric, rinosinuzitei si altor boli. Invatatul Hipocrate mentiona radacina de cyclamen printre remediile eafectiunilor uterine. In zilele noastre, chiar daca latura medicala nu a incetat a fi exploatata, constatam ca florile de cyclamen sunt dorite mai mult pentru aspectul lor. 

Descriere: Cyclamen se infatiseaza ca o tufa cu frunze verzi-albicioase, fixate pe tuberculul sferic din care se dezvolta prin codite colorate in nuante de rosu. Functia ornamentala a derivat din aspectul armonios al florilor mari albe, rosii sau violet, cu cate 5 petale cu varfuri indoite si rasfrante. In cazul plantelor de cyclamen florile sunt sustinute de pedunculi mai inalti decat tufa. Tulpina subpamanteana sub forma de tubercul, rotunda si turtita, care poate sa depaseasca 10 cm in diametru, este o caracteristica de baza.       

Ingrijirea in perioada de inflorire

In mod obisnuit, inflorirea acestor plante perene are loc din luna septembrie pana in martie. Ingrijirea corespunzatoare a florilor incepe intotdeauna cu temperatura corecta. In mediul natural, prospera intr-un mediu rece si umed. Daca temperatura din camera depaseste 20 de grade Celsius in timpul zilei, iar noaptea 10 grade Celsius, floarea se va indrepta treptat catre un sfarsit sigur. Principalele simptome sunt: ingalbenirea frunzelor si disparitia prematura a florilor.

A doua parte esentiala in ingrijirea plantelor de cyclamen este irigarea. Atat udarea din abundenta cat si udarea deficitara produc daune iremediabile. Incearca sa gasesti o cale de mijloc, si totodata asigura-te ca planta beneficiaza de un drenaj excelent. Solul potrivit pentru cyclamen este usor acid si cu un continut ridicat de substante nutritive. Poti utiliza un amestec de 60% pamant de frunze de fag, 25% pamant de turba si 15% nisip. Toamna si iarna, mentine in permanenta pamantul umed.

Apeleaza cu incredere la fertilizatori solubili in apa, dar numai o data la 2 luni, fiindca excesul afecteaza capacitatea de reinflorire a plantelor. Cyclamen nu suporta curentii de aer. 

Ingrijirea plantelor Cyclamen in perioada vegetativa

Dupa ce o floare cyclamen infloreste, urmatoarea etapa este sa intre in faza de dormitare, cu aproximatie intre lunile aprilie si iulie. Trecerea de la starea activa la cea pasiva creaza impresia unui sfarsit definitiv, insa nu trebuie sa va lasati indusi in aceasta eroare. Trecerea florilor, ingalbenirea si caderea frunzelor sunt lucruri normale, care trebuie sa se petreaca pentru a fi posibila renasterea de anul viitor. Simultan cu disparitia florilor, udatul trebuie redus treptat, iar tuberculul ramas in ghiveci trebuie pastrat intr-un loc racoros, la umbra.

Sursa foto: wikimedia.org  

I. C.

Articole asemănătoare

  • Sfaturi pentru ingrijirea plantelor de interior

    Plantele sunt asemenea oamenilor, poti fi vesele sau triste, iar lucrul acesta se vede pe chipul lor. De asemenea, se pot confrunta cu probleme de sanatate ca si noi, atunci cand conditiile de dezoltare nu le sunt respectate.

  • Retete pentru ingrijirea naturala a corpului

    Este foarte important sa avem grija de noi, de sanatatea organismului nostru, de ingrijirea pielii si a parului. Exista pe piata o sumedenie de tratamente

  • Masca pentru ingrijirea tenului cu iaurt si miere

    Iaurtul este cunoscut ca fiind un aliment benefic pentru sanatate datorita continutului sau nutritiv si a culturilor de bacterii vii. Iaurtul, consumat cu preponderenta in alimentatia zilnica, poate fi intrebuintat si in prepararea unor masti naturale ce asigura ingrijirea pielii.

  • Trandafiri in miniatura, perfecti pentru infrumusetarea gradinii

    Daca sunteti in cautarea unor flori deosebite care prin aspectul lor sa contribuie la infrumusetarea gradinii de care intreg anul ati avut grija pentru a fi rasplatit cu flori superbe oferite de plante sanatoase, trandafirii de mici marimi sunt alegerea ideala.

  • Sfaturi pentru ingrijirea plantelor la inceput de toamna

    Incet incet plantele din ghivece trebuie pregatite pentru sezonul rece. In regiunile mai reci, acestea ar trebui depozitate inca din luna septembrie undeva unde sunt ferite de frig


Warning: fopen(cache/c48fc7e25528867eae6ba5825c86efa6) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139