Cum sa creezi un microclimat in gradina ta

Este cunoscut si acceptat de botanisti faptul ca pentru o dezvoltare optima plantele necesita de cele mai multe ori conditii de mediu diferite de la o specie la alta, datorita zonelor climatice de provenienta diferite.

 

Ca urmare a acestui lucru fiecare dintre noi isi poate pune in mod firesc intrebarea: "Cum voi reusi sa satisfac nevoile tuturor plantelor din gradina in egala masura?".

 

Aceasta este o provocare cu care se confrunta atat specialistii acestui domeniu cat si persoanele pasionate care doresc sa obtina maximum de calitate de la plantele lor.

 

Rezolvarea problemei se reduce la crearea unui microclimat ideal pentru fiecare specie. Cei mai importanti factori naturali implicati, care necesita un bun control pentru  indeplinirea scopului amintit sunt: lumina solara, temperatura, umbra, umiditatea si miscarea maselor de aer (vantul).

 

Acestia pot fi controlati prin utilizarea barierelor impotriva vantului, umbrelelor de soare, prin administrarea unor cantitati suplimentare de apa si prin alegerea tipului de compost cel mai potrivit.

 

Daca sunteti incepator in acest domeniu sfaturile urmatoare va vor ajuta sa intelegeti cum trebuie sa procedati pentru a obtine microclimatul dorit.

 

In primul rand, dupa ce v-ati hotarat asupra design-ului gradinii, este nevoie sa stabiliti de la inceput ce specii de plante doriti sa detineti luand in considerare preferintele dumneavoastra, conditiile oferite de natura si timpul pe care sunteti dispus sa il alocati intretinerii gradinii.

 

Dupa ce v-ati decis asupra speciilor de plante, urmatorul pas este sa va informati cat mai in detaliu cu privire la cerintele fiecareia si la locul pe care il vor ocupa.

 

In caz ca spatiul pe care doriti sa amenajati gradina este lipsit de vegetatie, trebuie sa plantati cateva specii de arbori sau arbusti capabili sa creasca repede si sa ofere suficienta umbra. Cele mai indicate astfel de specii sunt cele care se intalnesc in spatiile neamenajate, care nu au necesitat plantare si ingrijire.

 

De obicei cresterea unui anumit tip de planta va sustine cresterea altora pentru care aveti mai mult interes.

 

Desi toate plantele au nevoie de lumina solara, putine dintre ele rezista la actiunea directa a razelor.

 

Plantele fragile necesita protectie sporita fata de curentii de aer si fata de razele vatamatoare ale astrului zilei. Umbra poate fi creata atat pe cale artificiala cat si pe cale naturala. In acest scop poate fi de mare folos gardul mai ales in prima parte a zilei si speciile de arbusti cu un coronament dezvoltat. Dupa ce ati asigurat conditiile optime de umbrire, mediul a devenit mai putin dur si implicit mai primitor.

 

In cazul in care plantele necesita o umiditate a aerului superioara celei pe care o ofera in conditii normale gradina dumneavoastra, puteti amenaja o fantana sau un iaz care, in plus, va vor transforma gradina intr-un loc special.

 

Cautati cat mai multe informatii despre mediile din care provin plantele si ganditi-va cum ati putea crea o replica in miniatura la dumneavoastra in gradina. Practica a demonstrat ca mediul poate fi influentat fara prea mult efort, avand nevoie numai de o planificare inspirata si de o strategie de lucru adecvata.

Articole asemănătoare

  • Trandafirul Royal Baccara - eleganta si rafinament

    Alegeti pentru tufele de trandafiri Royal Baccara un spatiu in gradina unde sa aiba mult soare, iar pamantul ideal este unul fertil, cu mult humus si drenare buna.

  • Iris Harmony

    Usor de recunoscut datorita florilor destul de mari, de forma specifica, avand un colorit in nuante de albastru, pentru ca in interior, in centru, sa prezinte un model in galben si alb

  • Cum sa pregatiti plantele pentru iarna

    Daca tineti ghivecele cu flori pe balcon sau in gradina nu uitati sa le aduceti in casa atunci cand noptile incep sa fie reci

  • Fructe energizante pentru piele

    Daca vrei sa ai un ten si un decolteu suplu si maxim de energizat, iti oferim cateva trucuri de vara pentru ca tu sa te simti bine in pielea ta

  • Cum trebuie sa arate o terasa in gradina

    Terasa, un element important in spatiul din gradina, este, de obicei, un spatiu in aer liber, destinat pentru a lua masa ori pentru recreere.


Warning: fopen(cache/a50c71885a0e519a68a8bc2172266dee) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139