Cum pregatim pentru consum boabele de Quinoa


Probabil prima impresie pe care o face Quinoa este ca are un nume ciudat cu sonoritate orientala. Locul de origine al acesteia se identifica, totusi, cu zona septentrionala a Americii de Sud. Planta a fost intrebuintata in alimentatie din perioada imperiului incas. Se pare ca stramosii peruanilor o numeau “chisaya mama”, adica mama tuturor cerealelor.

Quinoa este mai degraba o samanta decat un bob, din punct de vedere botanic, insa in limbajul comun de astazi din obisnuinta se foloseste expresia “boabe de quinoa”. Specialistii prezinta quinoa ca pe o “pseudo-cereala”, pentru ca desi se inrudeste cu sfecla si spanacul are caracteristici comune cerealelor.  In stare naturala boabele sunt protejate de un invelis amar, motiv pentru care trebuie pregatite inainte de consum. 

Quinoa contine absolut fiecare aminoacid de care organismul are nevoie si este extrem de bogata in proteine, vitamine, fier, magneziu si fibre. De aici, necesitatea absoluta de a face parte din dieta. Lipsa glutenului o recomanda pentru persoanele alergice sau sensibile la cerealele comune.

Iata cum se pregatesc boabele de quinoa: 

1. Lasa la inmuiat intr-un vas 1 cana de quinoa in 2 cani de apa, aproximativ 10 minute, pentru a se dizolva substanta amara
2. Scurge apa si clateste boabele bine  
3. Pune din nou quinoa intr-o oala, intr-o cana si jumatate de apa, cu o jumatate de lingurita de sare.
4.  Fierbe la foc mic pentru circa 15 minute, acoperind vasul cu un capac etans
5. Indeparteaza oala de pe foc si lasa-o cu capacul pus inca 5 minute
6.  Se amesteca boabele cu o paleta de lemn si quinoa este gata de servire

Quinoa poate fi servita simpla sau ca o garnitura, cu putin unt sau ulei, sare, piper sau alte condimente. Este un substituent sanatos pentru orez. Bucatarii prepara un filaf extrem de gustos din boabele sale. De asemenea, quinoa se foloseste pentru tocanite, salate si, in general, mai toate mancarurile de post.

Sursa foto

I. C. 

Articole asemănătoare

  • Strugurii Kyoho, un deliciu japonez

    Boabele de Kyoho au un miez dulce, aromat, dar coaja este tare si usor amaruie din cauza taninului, asa ca multi prefera sa o indeparteze inainte de a se bucura de un desert natural si sanatos.

  • Sfaturi pentru o gradina de interior

    Nu aveti suficient spatiu? Aceasta ar fi principala problema cu care se confrunta cei care si-ar dori sa isi amenajeze o gradina de interior, si primul motiv pentru care ajung sa abandoneze ideea. Dar pentru o gradina de interior frumoasa nu este nevoie de o incapere speciala sau o terasa incapatoare, ci mai curand de spirit de inovatie si originalitate.

  • Masca revigoranta pentru toate tipurile de ten, cu suc de lamaie si galbenus de ou

    O masca naturala pe care o puteti intrebuinta pentru fiecare tip de ten in parte este masca revigoranta cu suc de lamaie si galbenus de ou. Mastile naturale de revitalizare a pielii, preparate acasa, ii readuc acesteia stralucirea si prospetimea de care avea nevoie.

  • Peeling-ul. Cum sa ne pregatim pielea pentru intampinarea verii

    In acest sezon – primavara – trebuie sa avem mai multa grija de pielea noastra, sa o pregatim pentru vara si pentru soarele dogoritor

  • Masti de fata pentru fiecare tip de piele

    Fiecare tip de piele necesita anumite conditii de ingrijire pentru a arata in regula. De aceea, puteti crea la dumneavoastra acasa masti faciale potrivite pentru fiecare tip de piele.


Warning: fopen(cache/bbdd5bc3377d43739bb561ea02d4f2ca) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139