Cultivarea trandafirilor

trandafiriTrandafirii sunt printre cele mai adaptabile si mai flexibile plante, dar ca sa le fie si mai bine trebuie gasit totusi locul cel mai potrivit pentru ei.

Lumina: trandafirii au nevoie de 8-10 ore/zi de soare. Soarele de dimineata este cel mai important, lumina de dupa-amiaza este si ea importanta si chiar benefica.

Aer: Curentii usori de aer fac ca roua si ploaia sa se usuce repede, impiedicand astfel bolile. Vara, prea mult vant poate dauna frunzelor, iarna, poate dauna tulpinilor. Aparati trandafirii plantandu-i
langa un zid, langa un gard sau acoperindu-i cu ceva.

Drenaj: pamantul prea umed poate cauza moartea trandafirilor. Pentru a verifica, sapati o groapa de circa 45 cm si umpleti-o cu apa; ar trebui sa se goleasca in cateva ore. Daca alta asezare nu este disponibila, improvizati denajul prin sapare sau straturi.

Sol: putini din noi au cunostiintele de gradinarit atat de necesare. Din fericire, trandafirii sint toleranti si toate tipurile de sol pot fi repede imbunatatite cu ingrasaminte organice. Muschiul de turba este cel mai potrivit, dar se mai poate folosi ingrasmant din frunze putrezite si alte tipuri de ingrasamant organic. De asemenea indepartati toate
pietrele pana la adancimea de 45 cm.

Competitie: nu-i plantati prea aproape de pomi, caci se vor bate pe lumina, apa si hrana. De asemenea, nu-i plantati unde se pot acumula ploaia, zapada sau gheata.

Acces: cultivati-i unde ii puteti vedea zilnic. Nu numai ca va veti delecta vazandu-i, dar puteti avea cel mai bine grija de ei. Veti vedea primele semne de boli si le veti putea trata. Si nici nu veti uita sa-i udati.

Este foarte important sa gasiti o zona insorita care sa aiba cel putin 4-5 ore/zi de soare. Nu-i aglomerati cu alte plante sau pomi. Unor trandafiri ca cei cataratori, nu le place compania, dar altora, da. Daca inlocuiti o
tufa veche, e important sa scoateti pamant din jur si sa-l inlocuiti cu altul nou. Unui trandafir nou plantat nu-i place sa creasca in acelasi sol unde a mai fost unul.

Plantarea pas cu pas a trandafirilor.

Reguli de baza:

1. sapati o groapa mai mare, cat radacina trandafirilor;
2. adaugati un fertilizator; amestecati-l cu pamantul pe care l-ati scos;
3. puneti trandafirul in groapa si mai aduceti pamant; .
4. udati-l;
5. fertilizati intotdeauna cu un fertilizator de oase.

Plantarea trandafirului. Alte detalii:

Daca primiti radacina sau daca ati pastrat-o peste iarna, este bine sa o puneti in apa cu cateva ore inainte de plantare. Daca i-ati tinut in borcane, nu mai este nevoie sa-i puneti apa.
Sapati groapa suficient de mare pentru radacina.

Adaugati fertilizator din oase si ingrasamant organic. Acesta este o sursa
de fosfor ce face sa creasca radacina.

Plantati trandafirul in groapa intinzand radacinile.

Umpleti groapa si asigurati-va ca radacina este inconjurata de pamant. Inainte sa puneti ultima cantitate de pamant, udati planta si lasati sa se
usuce pamantul, apoi bateti-l cu piciorul.

Plantarea trandafirului la adancime potrivita. Cultivatorii de trandafiri vor spune ca plantarea trandafirilor trebuie facuta la o anume adancime, dar de fapt adancimea depinde foarte mult de climatul unde locuiti. Daca traiti intr-o zona rece, plantati-l mai adanc si consultati-va cu cultivatorii de trandafiri din zona dvs. Daca veti cumparati un trandafir cu o singura radacina, plantati-l la o adancime mai mica. Din nou, aceasta variaza de la zona la zona. 
 

Articole asemănătoare

  • Trandafirii Bolero

    O varietate foarte apreciata de cunoscatori, trandafirul Bolero iese in evidenta atat prin albul intens al florilor sale (dar veti intalni si tufe cu inflorescente crem) cat si prin parfumul puternic, dominator, care ar putea fi descris ca o combinatie olfactiva intre mirosul trandafirilor clasici si note tropicale, exotice.

  • Cultivarea si ingrijirea florii soarelui

    Cultivarea florii soarelui este o indeletnicire care dateaza pe teritoriul Americii de aproximativ 3000 ani. Inceputul practicarii sale in Europa s-a produs in sec. XIV iar in Romania abia la inceputul sec. XX.

  • Parcul Trandafirilor, Bacau

    Parcul Trandafirilor este situat in zona centrala a orasului Bacau, iar vegetatia bogata si ambianta placuta contribuie la construirea unui cadru de vis pentru cei care adora plimbarile in aer liber.

  • Contesa trandafirilor

    Contesa Maria Henrieta Chotek s-a facut remarcata in istorie prin cresterea trandafirilor, ea fiind creatoarea rozariului din localitatea Dolna Krupa, Slovacia.

  • Cultivarea si ingrijirea cactusilor

    Colectionarea cactusilor poate fi o intreprindere foarte interesanta si distractiva in acelasi timp, pentru ei sunt plante cu forme variate si/sau unice, iar cultivarea acestora nu necesita eforturi exceptionale...


Warning: fopen(cache/318236178e6f96a4078e381026288574) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139