Cultivarea legumelor de toamna, foarte avantajoasa!


Dupa o vara in care fructele si legumele ne-au desfatat cu gustul lor, toamna este vazuta rareori ca aducatoare de belsug. Insa pentru cei in stiinta de cauza conceptia s-a dovedit de mult timp contrara realitatii.  

Legumele de toamna nu necesita o ingrijire deosebita, dimpotriva, ca gradinar veti depune mai putin efor pentru culturile din acest sezon gratie conditiilor atmosferice prielnice. In primul rand, nevoia de irigare a plantelor este satisfacuta de cele mai multe ori fara interventie externa, lasand pur si simplu natura sa-si urmeze cursul firesc. Pe de alta parte, lupta continua cu buruienile din gradina este de asemenea usurata prin faptul ca germinarea are loc mai putin iar cresterea se desfasoara mai lent.

Veti fi bucurosi sa descoperiti ca insectele daunatoare, care pana acum abia puteau fi controlate, nu vor mai fi atat de active si numeroase.

Sa prezentam, asadar, cateva dintre legumele asupra carora ar trebui sa va centrati atat din calitatea de gradinar cat si din calitatea de simplu consumator: 

Varza - capatana formata din frunze mari, groase si ondulate, care se invelesc unele pe altele, sta la baza multor salate sau specialitati de sezon fiind deopotriva gustoasa si plina de vitamine.

Conopida - Planta erbacee legumicola cu inflorescenta in forma de capatana carnoasa, de culoare alba, este adesea intrebuintata in bucataria romaneasca. Pentru consum, se foloseste in supe, mancaruri, supe-creme, aperitive, garnituri etc.

Broccoli - este o varietate de conopida de culoare verde, foarte bogata in vitamina C.

Varza de Bruxelles - Aceasta varietate de varza cu tulpina inalta si capatana mica, de la care se consuma mugurii, este considerata de unele persoane ca fiind lipsita de gust. Preparata in mod adecvat, aceasta leguma reprezinta o tratatie dietetica excelenta. Este nevoie ca legumele sa fie proaspete si sa nu le tinem prea mult pe foc, altfel riscam sa pierdem  aroma lor dulceaga.   

Hreanul - Desi face parte ca si varza sau conopida din familia cruciferelor, hreanul este cunoscut si intrebuintat pe post de condiment, datorita gustului sau deosebit de iute. 

Prazul - Planta inrudita cu ceapa, prazul are proprietati nutritive asemanatoare cu ale acesteia. Se poate consuma in stare cruda, in sos picant sau se poate gratina cu unt si cascaval.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/1a9e6192ba454a2d39180f51e00326bb) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139