Croitorul marului

Rhobalopus macropus, ordinul Coleoptera, familia Cerambycidae

Adultii sunt negri mat dorsal si luciosi ventral. Pronotul este plan-convex, latit rotunjit la mascul si rotunjit unghiular la laturi, la femela. Elitrele sunt subparalele, cu sculptura rugoasa pe partea bazala si fin granulata apical. lungimea corpului este de 7,5 - 14 mm.Larvele sunt galbui cu mandibule caramizii. Lumgimea corpului lor este de 12-14 mm.

Ramurile si tulpinile atacate de larve au galerii ovale in sectiune, care merg longitudinal, transversal sau oblic. Gandacul se intalneste in zona silvostepei si a padurilor de foioase. Zborul adultilor are loc in luna mai, pana in august. larvele sunt xilofage, se hranesc cu lemn. Ele traiesc in ramurile si tulpinile pomilor, in special ale celor de mar.

Ataca marul si alte specii de pomi cand acestia intra in declin datorita atacului de alti daunatori, sau a lipsei de substante nutritive din sol.

Articole asemănătoare

  • Bautura fierbinte cu scortisoara, vin rosu, mar

    In serile racoroase de toamna este una dintre cele mai bune bauturi, cu gustul intens de vin rosu sec sau demidulce, dupa gust, notele de scortisoara si lamaie, dar si dulceata acrisoara a marului bine copt. Se bea de preferinta fierbinte, alaturi de prieteni.

  • Smoothie cu lapte vegetal, mar si nucsoara

    O reteta pentru o bautura ce evoca gusturile si aromele toamnei tot mai apropiate, cu note exotice si dulceata mierii, alaturi de savoarea marului bine copt.

  • Merele McIntosh

    McIntosh este un mar cu pulpa tare, rotund, coaja subtire de un verde deschis cu portiuni rosii, aromat, putin acrisor, excelent ca fruct de desert, dar este folosit si pentru diverse retete, suc sau chiar cidru parfumat.

  • Smoothie cu mere si busuioc

    Cu aroma sa usor de recunoscut, ce scoate in evidenta dulceata acrisoara a marului, busuiocul proaspat va infuza aceasta bautura cu notele sale placute, intense.

  • Salata cu mar si branza brie

    O delicioasa reteta de salata in care gustul cremos si placut al branzei se intalneste cu cel dulce-acrisor al marului.


Warning: fopen(cache/19d20e2b05983783839ccdda111195cd) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139