Clopotei in gradini

clopotei chinezesti

Clopotelul chinezesc sau floarea balon

Denumire stiintifica: Platycodon grandiflorus (Campanula glauca)

Familie: Campanulaceae

 

Origine: China, Japonia si Korea (zona de est a Asiei)

 

Aspect si prezentare: Ruda apropiata a clopotelului nostru carpatin, platycodon este o planta perena decorative prin flori, avand diverse utilizari in medicina traditionala si bucataria asiatica.

 

Cu aspect de tufa ierboasa, cu frunze lungi, lanceolate, cu margini dintate si usor ascutite, atrage atentia prin bobocii deosebiti, umflati asemeni unor baloane cu colturi/muchii care la deschidere iau forma unor farfurioare.

 

Conditii de cultivare/ingrijire: planta usor de cultivat, atat in gradina cat si in ghiveci, nu ridica pretentii nici asupra calitatii solului, dar nici asupra pozitionarii.

 

Lumina:  Iubeste spatiile insorite, dar le tolereaza bine si pe cele usor umbrite, cu conditia sa fie amplasate intr-un spatiu foarte bine aerisit.

 

Temperatura, in perioada de inflorire, se situeaza intre 20 si 26 de grade Celsius, iarna suportand chiar 10 grade. Plantele cultivate in gradina, isi pierd pe parcursul iernii partea aeriana, pornind lastari si frunze noi abia la sfarsitul primaverii, cand vremea se incalzeste semnificativ.

 

Udarea  din timpul vegetatiei, incepand cu luna mai si pana la sfarsitul lui octombrie, va fi facuta cu regularitate, avand grija ca pamantul sa se usuce usor intre doua udari. Iarna udarea se face cu moderatie si numai pentru plantele tinute in ghiveci, care nu sunt trecute prin repaus.

 

Substratul nu impune cerinte deosebite, orice pamant de flori sau de gradina bine drenat, fiind foarte potrivit pentru delicata Floare balon.

 

Nu necesita fertilizare, un pamant usor de gradina si o locatie luminoasa asigurand pe deplin o inflorire abundenta.

 

Inmultirea se realizeaza indeosebi prin insamantare in propagatoare, la lumina, sau la locul definitiv in gradina, dar numai dupa trecerea inghetului.

 

O alta metoda de propagare a Platycodonului o constituie despartirea tufei. Aceasta nu este totusi recomandata, intrucat radacina pivotanta a plantei este foarte sensibila si in timpul operatiunii se poate rupe.

 

Perioada de inflorire  se intinde din iunie pana in septembrie.

 

Sfaturi speciale: Ciupiti si indepartati florile ofilite, pentru a favoriza aparitia altor boboci.

La sfarsitul sezonului, protejati plantele din gradina cu paie si frunze uscate, pentru ca radacina sa  reziste la inghet.

 

Alte specii: Platycodon grandiflorus este singura specie cultivata.

 

Varietati ale speciei: Mariesii, cu flori albastre, Fuji Pink si Mother of Pearl cu flori roz, si varietatea Albus cu flori albe.

 

Gradinamea.ro

 

V.S.

Articole asemănătoare

  • Rosiile “Inima de Albenga”

    Sunt rosii bune pentru salate, gustari, retete diverse, fiind foarte populare in Italia (de altfel numele vine de la orasul Albenga din regiunea Liguria) si nu numai. Pot fi cultivate pe suprafete extinse sau in gradini cu spatiu redus si in sere

  • Trandafirii Theo Clevers

    Varietate de trandafir floribunda cu boboci mari, dubli, de un roz elegant, cu parfum dulce si dominat de notele fructate, Theo Clevers poate fi cultivat in gradini si parcuri unde viitoarea tufa sa aiba cat mai mult soare pe toata durata zilei. La

  • Crinii Salmon Classic

    Crinii galbeni sunt mai rar intalniti in gradini, dar frumusetea lor aparte ii face deosebit de atragatori pentru cultivatori, mai ales daca alegeti o varietate cu buna rezistenta la boli si un parfum puternic, intens.

  • Daliile Eveline

    Usor de cultivat in gradini, parcuri sau in jardiniere si ghivece, acest soi de dalie iese usor in evidenta prin coloritul aparte, un alb cremos cu pete mov deschis in centrul inflorescentei, dar si prin aspectul elegant, delicat, si parfumul usor, dulce.

  • Trandafirii Belle Epoque

    Soi de trandafir teahibrid cu boboci mari, cu un colorit mai putin intalnit – un galben aproape de portocaliu, cald, amintind de o piersica bine coapta – si o buna rezistenta la boli sau daunatori, Belle Epoque este mai putin intalnit in gradini si parcuri, dar este foarte apreciat de cunoscatori.


Warning: fopen(cache/28f28c629ec8ba1fc434ceb6bc1b7930) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139