Cartofi in Gradinile Tuileries
Originar din America, cartoful a fost adus in Europa in secolul al XVII-lea. In curand a devenit mancare de baza in Irlanda, apoi in Marea Britanie si Olanda, ajungand treptat in toate tarile europene. Intre 1850 si 1900 consumul de cartofi s-a dublat.
Pentru introducerea cartofului in Franta se vehiculeaza numele Antoine - Augustin Parmentier, farmacist din secolul XVIII, care in timpul prizonieratului sau in
Parmentier a scris un raport pentru acest concurs subliniind faptul ca desi a mancat foarte multi cartofi nu a fost niciodata obosit sau bolnav. Raportul sau a fost publicat de Academie, dar din 1748 Parlamentul a interzis cultivarea cartofilor datorita zvonurilor ca intre cartofi si unele boli ca lepra ar fi existat o legatura. Medicii au studiat atunci cartoful in amanunt si au ajuns la concluzia ca este bun de mancat !
Parmentier a promovat cartoful prin organizarea unor cine cu personalitati faimoase. In 1785 regele Ludovic al XVI-lea i-a oferit un teren la Sablons, pe care a cultivat evident cartofi. In 1786 farmacistul i-a oferit regelui flori de cartof si acesta si-a pus una la butoniera, iar alta a daruit-o reginei Marie-Antoinette.
Cartoful nu era inca folosit foarte des, oamenii erau reticenti. Atunci farmacistul a apelat la un truc, a pus soldati sa apere terenul, oamenii devenind curiosi. Au fost mai mult consumati in zonele sarace, unde cultivarea cerealelor era dificila. Se cultivau doar vara si nu se plateau taxe pentru ei.
Pentru ca recolta de cartofi a fost buna si regele a permis cultivarea lui si pe alte terenuri langa
In Alsacia superioara unde nu erau cereale prea multe, aparitia cartofului a diversificat meniul locuitorilor, mai ales iarna. Incetul cu incetul cartoful a luat locul painii, ba chiar a devenit un ingredient al painii. Painea era facuta in acele timpuri din cereale, seminte, fructe uscate si legume. Cartofii se foloseau si la prepararea unei bauturi alcoolice numite eau-de-vie.
Cu toate ca era din ce in ce mai des folosit, cartoful nu a fost introdus in primul dictionar de mancaruri frantuzesti din 1765-1767. In Alsacia in schimb existau mai multe retete cu cartofi.
Parmentier este cunoacut si pentru sustinerea obligativitatii vaccinarii antivariolice, implicandu-se si in imbunatatirea regimului alimentar al detinutilor.
Noiembrie 2007
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Trandafirul Cherry Brandy
Varietate de trandafir teahibrid numit dupa un celebru cocktail, Cherry Brandy are un colorit pe care il veti intalni mai rar in gradinile de trandafir, roz in exterior si galben piersica in interiorul florii, impresia fiind de prospetime si eleganta.
-
Trandafirii din soiul Burgund
O varietate pe care o intalniti adesea in gradinile pasionatilor, Burgund este un soi de trandafir teahibrid relativ usor de cultivat si intretinut, foarte popular in tara noastra (il veti gasi foarte des in florarii) si il puteti cumpara la preturi accesibile
-
Craitele, plante multicolore de toamna
In sezonul rece, craitele constituie cea mai populara sursa de culoare din gradinile noastre. Intalnite in nuante de galben, rosu si portocaliu, acestea se intalnesc mai ales in gradinile din zonele rurale, unde formeaza borduri atractive.
-
Zambilele, flori de primavara prin excelenta
Zambilele sunt plante bulboase foarte apreciate din familia Liliaceae. Desi nu provin din Olanda, ci din Turcia, sunt numite uneori “bulbi olandezi”, pentru ca indata ce comerciantii le-au adus in Europa si-au gasit locul in gradinile familiilor foarte bogate din nordul continentului.
-
Vitamine de toamna care sporesc imunitatea
Pentru belsugul pe care il aduce in gradinile cu legume, toamna a fost considerata intotdeauna anotimpul prosperitatii. Cu toate acestea tinde totusi sa fie mai degraba vazuta ca un sezon al racelilor fara sfarsit.