Bonsai

bonsai

 

Udarea reprezinta cheia succesului in arta cresterii bonsailor. Lipsa udarii sau mentinerea lor un timp prea indelungat intr-un mediu cu umiditate scazuta dauneaza foarte mult.

Diferitele categorii de soluri ce se usuca in proportii diferite, cerintele de apa ale plantelor ce difera de la o specie la alta si chiar marea varietate a vaselor (ca forma, marime, materiale din care sunt executate)  determina uscarea solului in mod diferit si fac necesara verificarea regulata a fiecarui vas in parte pana va veti familiariza cu comportamentul fiecarei plante. La extrema cealalta, udarea prea abundenta poate provoca daune plantelor.


Este important sa gasim un raport corect intre sol, apa si aer, astfel incat sa se poata obtine dezvoltarea unui sistem radicular sanatos si, astfel, a unui bonsai sanatos.


Primii cativa centimetri de sol au un rol crucial pentru toate functiile plantelor; chiar si puternicul stejar isi procura cea mai mare parte a hranei, a apei din stratul superficial al solului.

Acesta este motivul pentru care un profil subtire de sol  permite cultivarea bonsailor in vase putin adanci. Porozitatea solului utilizat la bonsai ajuta la  drenarea rapida a apei, de aceea solul pentru bonsai cu o structura granulara ajuta la dezvoltarea unei retele dense de radacini ce sustine masa frunzisului.

Un vechi proverb japonez spune sa uzi de trei ori: o data pentru vas, o data pentru sol si o data pentru planta. Mergand inainte si inapoi prin colectia voastra de bonsai, veti permite ca necesarul de apa sa se absoarba treptat.

 

 

Bonsai este o arta horticulturala dezvoltata de-a lungul a 2000 de ani, insemnand atat in limba chineza cat si in japoneza "copac in ghiveci". Formele, proportiile si, in final, armonia creata intre natura si dorinta pasionatilor, a facut din Bonsai o arta care s-a raspandit pe intreg globul.

 

Un copac plantat intr-un ghiveci devine cu adevarat Bonsai numai dupa o modelare si ingrijire atenta. Crengile copacului care nu corespund imaginii ce se doreste a fi obtinuta sunt taiate, radacinile scurtate pentru a fi pastrat compact si interesant ramificat.  Modelarea unui Bonsai dureaza ani si ani si  rezultatul este adesea uimitor.  

 

gradinamea.ro

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/e04ea24d2b5f5cda8e35b9212266e715) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139