Bacterioze

 

Bacteriozele sunt un alt fel de boli care apar la plante, fiind si ele de mai multe feluri:

Putregaiul bacterian al muscatei (Xanthomonas pelargonii) este o bacterioaza care este favorizata de caldura si umiditatea relativa ridicata. Se manifesta sub forma de pete necrotice cu diametrul de 2 – 4 mm, inconjurate de un cerc galben, ingalbenirea frunzelor tinere sau persistenta dupa imbolnavire a frunzelor pe lastari. Xanthomonas pelargonii

La taierea lastarului se observa ingalbenirea si brunificarea vaselor conducatoare. Ca modalitati de combatere amintim dezinfectia termica a pamantului, ghivecelor, bricegelor cu care se lucreaza la butasire, distrugerea insectelor care transmit bacteria. Acestea sunt mai mult masuri preventive deoarece combaterea este aproape imposibila.

Arsura bacteriana a frunzelor de muscata (Pseudomonas erodii) este o bacterioza care se recunoaste dupa petele transparente cu zona centrala usor adancita de culoare brun-rosiatica. In final frunzele se ingalbenesc si par arse. Combaterea acestei bacterioze se poate face prin: ruperea si arderea frunzelor atacate, precum si luarea masurilor de prevenire prezentate la putregaiul bacterian.

Cancerul bacterian (Agrobacterium tumefaciens) apare pe radacinile plantelor, sub forma de tumori si poate avea diferite marimi. Tesuturile plantei sunt distruse si astfel cresterea este stanjenita. Cu timpul planta va murii. Modalitati de combatere a cancerului bacterian: distrugerea plantelor bolnave, dezinfectia pamantului, evitarea udarii cu apa rece.

Patarea si putrezirea plantelor (Erwinia carotovora) - aceasta boala produce pagube mari la violetele de camera. Se manifesta pe plantele mature sub forma de pete uleioase in locul unde se prind frunzele. Caldura si umiditatea ridicata favorizeaza aparitia bolii. Frunza devine fleasca iar pe tulpina se instaleaza un putregai moale brun-roscat. Combaterea acestei boli o puteti realiza prin: evitarea excesului de apa si luarea de masuri preventive ca dezinfectia pamantului, a ghivecelor si uneltelor cu care se lucreaza.

Articole asemănătoare

  • Muscate cu probleme, ce e de facut?

    Aspectul exterior este deosebit de important cand punem un diagnostic. In cazul muscatelor, sunt boli ale caror simptome sunt vizibile pe frunze, si boli ale caror simptome sunt vizibile pe tulpini si radacini.


Warning: fopen(cache/4f404cbb6692b0b33cf5f9db03da5e44) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139