Armonizarea vinurilor cu mancarurile la masa

Inceputul viticulturii pe teritoriul tarii noastre se pierde in negura timpului. Din unele scrieri antice aflam ca stramosii geto-daci cunosteau deja procesul de obtinere a vinului. Homer de pilda  aminteste in a doua jumatate a secolului al VIII-lea i. Hr.,  in epopeea Iliada, ca "razboinicii greci s-au dus in Tracia sa gaseasca vinul". Nu este de mirarare asadar ca poporul roman a dezvoltat pe seama acestei mosteniri milenare un adevarat cult.

Un vechi proverb autohton oficiaza: "o masa aleasa, fara un vin bun, inseamna chiar sfidarea bunelor maniere". Intr-adevar, nicio imprejurare nu este mai potrivita servirii vinului decat atunci cand ne punem la masa. Dar "ambianta bucate+vin trebuie sa fie intr-o cumpatata armonie", afirma cu intelepciune scriitorul Pastorel Teodoreanu pentru ca a bea pahar dupa pahar inseamna lipsa de respect fata de "nobletea lichidului din pahar".

Cand se primesc oaspeti nu trebuie trecut imediat la masa. Ca atmosfera sa se insufleteasca, pentru ca timpul sa treaca agreabil, dar mai ales spre a starni apetitul oaspetilor, gazda trebuie sa serveasca "ceva de baut". Aperitivele pe baza de alcool, ca tuica sau rachiul, sunt obisnuite in tara noastra. Aceste aperitive nu trebuie sa fie prea tari, astfel incat sa "fure" gustul vinului. Tuica sau rachiul de drojdie au dreptul sa deschida masa dar cu conditia sa fie insotite de o gustare, alcatuita din branza sau telemea, minisandvisuri (nu prea satioase), saleuri, alune sarate, masline etc.

Se recomanda ca apoi sa urmeze supa sau ciorba care sa "stearga" tuica si sa pregateasca "intrarea" vinului. Pentru o masa obisnuita, in familie, sunt preferate:

Vara - vinurile seci, acrisoare, moderat alcoolice;
Iarna - vinurile rosii si mai tari, care incalzesc si tonifica organismul;
Primavara - traditionalul vin pelin - alb sau rosu, sau vin sec-superior alb;
Toamna - vinuri tinere, total fermentate sa usor dulcege;

Ca o regula generala, vinurile se servesc in sticle care se deschid intotdeauna in momentul turnarii in pahare. Temperatura optima pentru degustare si servire este cea a camerei. Pentru o masa aleasa se recomanda o anumita ordine de servire a vinurilor la masa, in functie de calitate si felul de mancare.

In principiu, la fiecare fel de mancare trebuie sa se schimbe tipul de vin, de aceea trebuie sa cunoastem insusirile lor calitative si modul in care le putem asocia corect cu diferitele tipuri de alimente.  Prestigiul vinurilor si mancarurilor romanesti de totdeauna o impune.

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • File de peste cu cascaval la cuptor

    O reteta gustoasa de peste, cu care va puteti astepta musafirii la masa de pranz este cea de file de peste cu cascaval la cuptor.

  • Pastarnac cu cartofi la cuptor

    Chiar daca timpul nu ne permite mereu sa pregatim acasa mancarurile noastre gustoase si preferate, din cand in cand mai putem realiza ceva bun si cald. Asadar va invitam sa pregatiti reteta de pastarnac cu cartofi la cuptor.

  • Retete pentru sarbatorile de iarna. Friptura de porc cu chimen la cuptor

    Cu totii asteptam perioada sarbatorilor de iarna, pentru a le petrece cu cei dragi si pentru a prepara bucate cat mai alese pentru persoanele speciale din viata noastra. Va propunem sa incercati pentru zilele festive ce vor urma reteta de friptura de porc cu chimen la cuptor.

  • Cartofi cu macaroane la cuptor

    Un deliciu pentru impatimitii pastelor este reteta de cartofi cu macaroane la cuptor. Pentru a prepara aceasta reteta, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • Medalioane de somon cu legume la gratar

    O reteta apetisanta, pe care sa o preparati in zilele mohorate si friguroase poate fi cea de medalioane de somon cu legume la cuptor.


Warning: fopen(cache/f93a6fe43d122585813efa2b7e2de8ae) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139