Anemonele japoneze, flori de septembrie pe placul tuturor
Genul Anemone cuprinde circa 120,000 de specii de flori si face parte din familia Ranunculaceae. Reprezentantele acestuia sunt plante erbacee, perene, destul de variate fizionomic, unele asemanandu-se cu macul iar altele cu margareta.
Anemonele japoneze au forma unui disc cu diametrul de 5 cm si sunt ultimele care infloresc dintre rudele sale, din luna august pana in octombrie. Tot ele au si tulpinile cele mai inalte (60 cm-1,5 m), motiv pentru care sunt folosite adesea in amenajarea peisagera.
Termenul “japoneze” este la prima vedere inselator, intrucat A. hupehensis provine - dupa cum indica numirea stiintifica – din provincia chineza Hupeh. Aceste flori au fost crescute si s-au consacrat multe secole prin intermediul gradinilor japoneze, de aici confuzia.
In Europa, specia a fost introdusa in 1844 de Robert Fortune dupa ce, se povesteste, ar fi fost remarcata intamplator intr-un cimitir din Shanghai. Anemonele japoneze se simt confortabil in semiumbra, desi pot tolera si razele directe ale soarelui atunci cand au destula umezeala.
Necesita un sol fertile, bine irigat, dar care sa nu favorizeze stagnarea indelungata a apei. Pentru inmultire nu se scoate planta ci se taie doar o parte din marginea tufei.
Cu toata splendoarea lor, florile au totusi o caracteristica (ar fi prea mult spus “neajuns”) la care trebuie sa fim consecventi: plantele au tendinta sa se extinda si sa acapareze cu rapiditate spatiile libere din jur, uneori chiar in detrimentul speciilor cu care convietuiesc.
Ca orice planta, anemona japoneza are si ea dusmanii sai. Cele mai intalnite boli sunt fainarea si patarea frunzelor. In primul caz, pentru combatere se aplica prin pulverizare substante pe baza de sulf, iar in al doilea, substante fungicice. Dintre daunatori pot actiona omizile, melcii, unii gandaci si purici.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Trandafirii Cherry Girl - o explozie de prospetime
Cautati un soi de trandafiri de un rosu puternic, intens, proaspat, cu un parfum clasic cu note dulci si un efect decorativ greu de egalat? Atunci aceasta varietate ce infloreste din iunie pana in septembrie ar putea fi optiunea cea mai buna, pentru ca este rezistenta la boli si daunatori, longeviva, nu necesita o ingrijire deosebita si are flori de o rara frumusete.
-
Flori de februarie. Eranthis hyemalis
Ghiocelul si eranthis hyemalis sunt primele flori care aduc bucuria primaverii in suflete, apoi brandusele, narcisele, urmate de soiurile de scilla, iar in cele din urma lalelele care infloresc pana in luna mai.
-
Expo Flori de Mai, editia a III-a - Timisoara 7-10 mai
Intre 7 si 10 mai va avea loc in Timisoara, "orasul rozelor", manifestarea expozitionala "FLORI DE MAI", un veritabil festival al iubitorilor de plante ornamentale dar si al cultivatorilor de material floricol.
-
Flori de primavara in ghivece
Cei care vor sa experimenteze bucuria obtinerii de plante primavaratice in ghivece, in interiorul propriei locuinte, pot cultiva flori de primavara pornind de la primul pas si anume, de la bulbii acestora.
-
Flori de toamna
Printre cele mai raspandite specii de gradina, cu inflorire in septembrie-octombrie se numara crizantemele, ochiul boului noptite (Mirabilis jalapa), daliile, garofitele (Dianthus), tuberozele (Polianthes tuberose), hortensia (Hydrangea), lonicera si desigur elegantii trandafiri (Rosa).