Amenajarea unei gradini mici

 margarete

 

 

Specialistii si pasionatii spun ca, mai ales in cazul unei gradini mici, frumusetea amenajarii sta mai ales in detalii. Tratand fiecare spatiu ca unul unic, folosind imaginatia si talentul pentru a pune in armonie elementele existente, pentru a da o forma si a a elimina stridentele si lipsa de echilibru, o gradina mica va deveni un spatiu de o frumusete surprinzatoare. Daca pentru un arhitect peisagist, cu suficienta experienta, un astfel de proiect este deja rutina, pentru un gradinar amator este o interesanta provocare.

 

 

O gradina de mici dimensiuni nu inseamna ca veti avea mai putin de munca sau ca nu trebuie sa fiti deosebit de atenti la mici detalii, aparent neinsemnate. Tocmai de aceste detalii va depinde rezultatul final. Si in functie de ele veti avea o gradina frumoasa, eleganta si pe gustul dv sau un proiect care nu a iesit tocmai bine, o gradina dezordonata, fara echilibru, in care florile, arbustii si accesoriile se anuleaza reciproc.

 

 

In fata unui spatiu mic, multi fac greseala de a trata totul usor, iar rezultatul este un amestec de linii drepte, forme fara imaginatie, flori asezate una langa alta la intamplare. O structura rigida, plictisitoare si anosta, in locul unui proiect care sa impresioneze de la prima vedere. Oricat de valoroase sau frumoase ar fi speciile alese, astfel de greseli le fac prea putin interesante. In final, cu ajutorul unui specialist sau cu multa inspiratie, chiar si o gradina mica si aparent inghesuita va putea deveni o gradina vie, aparent mai mare, si mult mai frumoasa.

 

 

Spatiul trebuie exploatat la maxim, prin alegerea florilor, arbustilor si - daca este cazul - unui copac potrivit. Culorile, dimensiunile si formele sunt mult mai importante intr-un spatiu restrans decat intr-o gradina de dimensiuni generoase, unde distantele ar estompa dezechilibrul. Primul criteriu ramane marimea plantelor alese pentru gradina, care trebuie sa dea iluzia de spatiu mai mare, chiar daca in realitate nu este deloc asa.

 

 

O greseala comuna este folosirea unui model cu linii drepte si forme de patrat sau dreptunghi. Pe cat posibil, folositi linii curbe intr-o gradina mica, dati impresia unei curgeri sau a unor cercuri concentrice. Si nu uitati ca detaliile sunt foarte importante.

 

Iunie 2008

GradinaMea.ro

Articole asemănătoare

  • Cum sa iti amenajezi gradina in aceasta primavara

    Primavara, amenajarea unei gradini de succes, mai cu seama a uneia frumoase si functionale, implica doua categorii de activitati: obligatorii si optionale.

  • Decoratiuni pentru gradina

    Decoratiunile fac parte din tot ceea ce inseamna amenajarea unei gradini. Odata cu revenirea pasarilor calatoare

  • Cele mai bune tehnici pentru gradinaritul indoor

    Daca vreti sa cultivati cateva legume si ierburi aromatice indoor, trebuie sa incepeti sa planificati si amplasarea unei gradini intr-un spatiu conex al casei dumneavoastra. Daca nu aveti idei prea multe si nu stiti ce sa cresteti, puteti incepe cu amenajarea unei gradini cu plante aromatice.

  • Sfaturi simple pentru amenajarea gradinii

    De obicei amenajarea unei gradini nu este un lucru simplu. Consuma mult timp si multa energie. Puteti sa ocoliti optiunea de a angaja un profesionist sa se ocupe de spatiul pe care il detineti.

  • Idei pentru amenajarea gradinii pe gustul copiilor

    Gradinile perfecte sunt extrem de plictisitoare pentru cei mici. De aceea atunci cand familia se mareste, la un moment dat este bine sa luam in considerare si dorintele copiilor atunci cand este vorba de amenajarea gradinii


Warning: fopen(cache/61ccd798a86e6d398766ec50d46e5ef0) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139