Allamanda cathartica sau Trompeta aurie

Denumire stiintifica: Allamanda cathartica

Denumiri comune: Trompeta aurie

Familie: Apocynaceae

Origine: Brazilia

 

flori imagini

 

Aspect si prezentare: Planta perena, cu port de liana arbustiva si crestere viguroasa, Allamanda cathartica este foarte ornamentala prin frunzele ovat-lanceolate, lucioase, de culoare verde-inchis, dar mai ales prin florile mari cu cinci petale, in forma de trompete de culoare galbena, ce raspandesc un parfum placut.

 

Conditii de ingrijire/cultivare: În zonele cu ierni blânde,  poate fi cultivata ca arbust de grãdinã, având însã grijã sã fie amplasate în locuri ferite de vânt. Se dezvolta rapid, ajungand intr-un singur an la peste 2-3 metri lungime, ritmul de crestere fiind influentat de conditiile de cultivare asigurate.

 

Pentru ca este o planta ce iubeste lumina, are nevoie de mult soare, cultivarea in spatii largi, aerisite si puternic insorite fiind o conditie absolut necesara pentru cresterea si inflorirea ei.

Caldura este o alta conditie asupra careia Allamanda ridica pretentii. Temperatura medie de cultivare se situeaza intre 18 si 28 de grade Celsius, planta suportand binisor si cateva grade peste limitele precizate. Iarna insa are nevoie de protectie deosebita. Nu rezista in zonele cu geruri mari si temperaturi sub 4 grade, aparand riscul de inghet al radacinilor.

 

Este pretentioasa si in privinta substratului de cultivare, avand nevoie de un sol neutru sau alcalin, al carui pH sa nu coboare sub 8. Exemplarele plantate in pamanturi sarate sau acide, isi pierd rapid vigoarea si se usuca.

 

In sezonul calduros are nevoie de udare periodica. Din noiembrie si pana in martie, ritmul udarilor se va rari semnificativ, la exemplarele de interiori, asigurandu-se apa, doar cand substratul din ghiveci s-a uscat. Plantele mari, din gradina, se vor uda toamna si primavara doar cat sa nu se usuce prea tare pamantul, iar iarna nu se vor uda aproape deloc.

 

Necesita umiditate atmosferica ridicata, dar exemplarele cultivate in spatii deschise, tolereaza destul de bine si aerul ceva mai uscat. In schimb, plantele de talie mica, din ghivece, sufera in lipsa umiditatii aerului, avand nevoie de pulverizari periodice cu apa.

 

Inflorirea rasplateste cu prisosinta eforturile de cultivare, din aprilie pana la sfarsitul toamnei, planta incarcandu-se cu largi trompete galben-aurii, puternic parfumate.

 

Se cunosc mai multe metode de inmultire: prin seminte, prin butasire sau prin marcotare la sol.

Semintele se seamana in amestec usor de turba si nisip, in conditii de umiditate si caldura, avand nevoie de cca 22-24 de grade pentru a incolti. Marcotarea se realizeaza cel mai usor la plantele din gradina. Celor ce detin Allamanda cathartica, doar ca planta de apartament, le ramane disponibila varianta inmultirii prin butasi. Aceasta este si cea mai rapida si facila metoda, pentru care este nevoie doar de lastari de ramura sau de varf de 10-12 cm lungime, cu 2-3 noduri, ce se planteaza in micro-propagator, pe substrat de turba.

 

Trucuri si sfaturi speciale: Cultivata in interior, planta  nu produce seminte.

Se poate dirija sub forma de arbust, prin taieri repetate de corectare a coroanei. Pentru aceste operatiuni se vor folosi manusi de protectie, intrucat contine allamandina. Aceasta este o substanta care, desi are anumite proprietati medicinale, in stare initiala (pura), este considerata toxica, la contactul cu pielea, producand iritatii si mancarime. In trecut a fost folosita pentru a trata malaria.

 

Nu suporta surplusul de apa la nivelul radacinilor si de aceea se vor folosi substraturi usoare si afanate iar udarile se vor face cu parcimonie.

 

Specii si varietati: A.angustifolia, A.blanchetii, A.grandiflora, A.linnei, A.hendersonii, A.magnifica, A.neriifolia, A.nobilis, A.parvifolia, A.salicifolia, A.thevetifolia, A.verticillata, A.williamsii.

 

Mai 2008

GradinaMea.ro/V.S.

Articole asemănătoare

  • Limonada cu ceai verde sau negru

    Un pahar de limonada rece si aromata, cu putina miere sau zahar, este excelenta atunci cand temperaturile de afara au crescut. Dar in aceasta varianta puteti adauga cateva pliculete de ceai verde sau negru (alegeti marca preferata) pentru un plus de energie si aroma. Se serveste rece, cu gheata.

  • Cinci antibiotice naturale

    Mierea: recomandata datorita gustului ei si putand cu usurinta sa inlocuiasca zaharul intr-o lunga serie de retete (fiind si mult mai sanatoasa), mierea aurie are si un surprinzator efect dezinfectant, antibacterian si antifungic, intareste sistemul imunitar, previne si trateaza anemia si restabileste nivelul de energie al corpului.

  • Tocanita aurie de cartofi

    Gustoasa si foarte usor de preparat, reteta de tocanita aurie de cartofi este una dintre acelea cu care merita sa va colorati meniul de pranz sau masa de seara.

  • Clivia miniata - Crinul iernii

    Planta erbacee, cu frunze arcuite, lungi (40-50 cm) si lanceolate, asemanatoare cu niste curele late, dispuse sub forma de evantai pe un trunchi scurt, Clivia miniata impresioneaza prin florile sale deosebite, de culoare portocaliu intens, rosu-oranj sau galben.

  • Caryota. O planta de apartament deosebita.

    Caryota sau palmierul telina este un palmier cu un frunzis extrem de decorativ, ce seamana cu niste frunze de telina, de unde si una dintre denumirele sale comune.


Warning: fopen(cache/28f4ebe84f18f9d956c7feab279132f5) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139