Alimentele colorate si dietele sanatoase

 Daca vreti sa aveti o piele sanatoasa, trebuie sa tineti cont de ce alimente consumati. Daca va ganditi sa adoptati un regim alimentar sanatos, fructele si legumele sunt fundamentale.

Pigmentii luminosi din fructe si legume au rolul de a ne oferi indicii cu privire la capacitatea acestora de a lupta contra bolilor si de a ne pastra pielea fina si catifelata. Fructele si legumele sunt bogate in nutrienti si antioxidanti puternici ce lupta impotriva radicalilor liberi.

Daca doriti sa aveti un aspect sanatos al pielii ar trebui sa consumati cat mai multe fructe si legume.

Fructele si legumele au fost impartite in patru grupuri de culoare, fiecare cu beneficii specifice:

a) nuantele de portocaliu si galben:

- morcovi, cartofi dulci, ardei gras galben si portocaliu;

- portocale, mandarine, mango si caise;

Acest grup ofera din belsug organismului beta-caroten, substanta ce actioneaza impotriva radicalilor liberi, contine vitamina C, foarte benefica pentru piele, stimuland producerea de colagen. Colagenul ofera elasticitate pielii, intarziind aparitia ridurilor.

b) nuantele de rosu:

- rosii, ardei rosu, ardei gras rosu, ceapa rosie;

- guava, grapefruit roz, papaya, pepene verde, capsuni, merisoare;

Aceasta categorie contine licopen, un antioxidant ce ne poate oferi protectie impotriva razelor daunatoare ale soarelui. Studiile realizate in legatura cu consumul ridicat de licopen aduce numeroase avantaje organismului uman. Acesta lupta impotriva bolilor de inima si impotriva cancerului.

Aceasta categorie de legume si fructe contine si o cantitate mare de vitamina C. Rosiile gatite elibereaza mai usor licopenul decat cele in stare proaspata.

c) nuantele de verde:

- broccoli, varza de Bruxelles, varza, Collards, ardei gras verde, varza Kale, spanac, salata;

- kiwi;

Vitamina C si acidul folic se regasesc in plantele comestibile verzi si legumele crucifere. Aceste substante lupta impotriva cancerului.

d) nuantele de albastru si violet:

- vinete, varza rosie, sfecla;

- afine, mure, prune, struguri rosii;

Fructele de padure si prunele contin cele mai mari concentratii de antioxidanti din randul plantelor.

Incercati sa includeti fructe si legume din fiecare grup in meniul dumneavoastra de zi cu zi si cu siguranta veti avea numai de castigat la capitolul sanatate.

Articole asemănătoare

  • Cinci motive pentru care este bine sa mancam alune de padure

    Crude (preferabil pentru a beneficia din plin de calitatile nutritive) sau prajite, ca gustare sau folosite in diverse retete de desert, in salate de fructe sau, de ce nu, ca un ingredient surpriza intr-o salata de legume de toamna, alunele de padure nu sunt doar delicioase, ci si foarte sanatoase

  • Cinci motive pentru care este bine sa bem ceai verde

    Savuros, cu o culoare atat de frumoasa ce evoca jadul din indepartata China si excelent baut simplu, cu zahar sau miere, dar si in limonada sau diverse retete de cocktail, ceaiul verde este una dintre cele mai populare si mai sanatoase bauturi, indiferent de anotimp.

  • Ciresele pentru sanatate

    Nu sunt doar gustoase si atragatoare, dar si foarte sanatoase pentru toate varstele, pentru ca in cirese vom gasi vitamina C si K, betacaroten (mult mai mult decat in morcovi), sodiu, potasiu si magneziu, fibre, putine calorii, antioxidanti, si totul cu un gust delicios.

  • Cum castigam greutate mancand sanatos

    In lume exista peste un miliard de persoane adulte supraponderale, mai multe decat cele ce sufera de malnutritie, conform unui raport al OMS. Drept urmare si dietele promovate in media se refera cel mai mult la combaterea obezitatii.

  • Salata de sezon: nuci, pere si legume

    Salatele special preparate pentru sezonul rece reprezinta alimentatia potrivita si sursa bogata in vitamine si minerale necesare oricarui organism. Cu cat mancam mai multe legume si fructe sanatoase


Warning: fopen(cache/508dfe91254e82c3ea1835e2546f1b5e) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139