Ageratum

Denumire populara: Pufuleti
Perioada de inflorire: vara
Expunere: la lumina

Ageratum (Pufuleti) se cultiva usor, are frunze in forma de inima si inflorescente de forma unor pernite. Culoarea florilor este de obicei albastru deschis, dar pot fi si albe, roz, rosii, albastre.

    Ageratum

Cultivare
Planta Ageratum (Pufuleti) in America de Sud este perena, dar pentru clima noastra se cultiva ca planta anuala. Se planteaza in compost de pamant gras si intr-un loc luminos. Distanta dintre plante trebuie sa fie de 10-25 cm. Se pot cultiva in ghiveci sau in gradina, dar pentru a le scoate afara trebuie ca vremea sa devina blanda. Sunt specii de Ageratum care ajung la 60 cm inaltime. Speciile cultivate nu depasesc 15 cm.

Udare
Trebuie evitata stropirea frunzelor si a florilor pentru ca pot mucegai. Se adauga putin fertilizant lichid la fiecare 2-3 saptamani. Se rup florile uscate pentru a prelungi durata infloririi.

Reproducere
Cea mai simpla metoda este inmultire la Ageratum (Pufuleti) este prin seminte. Insamantarea se face in februarie, martie, se presara seminte in ghiveci sau in razoare. Se acopera cu compost si se mentine umed la temperatura de 16 grade. Expunerea la lumina se face treptat, iar plantele vor trebui mutate intr-un vas inalt de 8 cm, umplut cu compost fertilizat atunci cand vor fi suficient de inalte. Noile lastare trebiue taiate regulat.

In iulie, Ageratum (Pufuleti) se poate reproduce prin butasi. Se taie lastarii neinfloriti, lungi de 5 cm, se elimina frunzele de la baza, se pune un strat compus din o parte pamant gras, doua parti turba umeda si una de nisip. Se acopera cutia cu o folie transparenta de plastic si dupa cateva saptamani, daca au dat radacinile vor aparea si lastari.
Dupa inlaturarea foliei, butasii pot fi tratati ca plante iesite din seminte si dupa o luna pot fi puse in vase.

Precautii
Paraziti daunatori pentru Ageratum: greieri, afide, micul paianjen rosu.
Trebuie evitata udarea abundenta deoarece produce putrezirea plantei, iar un teren uscat produce uscarea frunzelor.

Gradinamea.ro

Articole asemănătoare

  • Nelipsitele petunii

    Plantele de bordura nu trebuie sa lipseasca din gradina. Din primavara pana toamna tarziu le intalnim peste tot, in parcuri sau pe aleile dintre blocuri.

  • Toamna aduce in gradina o explozie de culori

    A venit toamna si in curand va trebui sa luam grebla din cui pentru a aduna frunzele ruginii care cad din copaci. Ne asteapta zile ploioase, in care soarele de abia daca se va ivi de dupa perdeaua de nori grosi.


Warning: fopen(cache/e3d77773ddea504bba619275f47f06c4) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139