Acoperirea unui gard cu iedera
Iedera (Hedera sp.) este o planta care poate acoperi excelent un zid sau un perete. Atata timp cat este in locul potrivit si este bine gospodarita prin tunderi la intervale regulate de timp, aceasta planta vesnic verde, robusta si elastica va forma un bun fundal pentru cele mai multe aranjamente florale.
Construirea pas cu pas:
1. Pregatiti o portiune de pamant aproape de gard sau zid prin saparea solului pentru a inlatura buruienile si pietrele mari. Sapati adanc pentru a desteleni solurile grele, apoi presarati gunoi de grajd bine descompus pentru a imbunatati solul, acesta ajutand de asemenea la mentinerea umiditatii. Greblati la suprafata solului.
2. Desi iedera este vanduta de obicei cu un suport care sa-i sustina tulpinile revarsate, nu o vom planta in acest fel. Dezlegati cu grija toti lujerii de pe suport si indepartati ghiveciul in care ati cumparat-o.
3. O singura planta va acoperi cu usurinta un panou de gard de 1,8 metri patrati, asa ca plantati-o exact in mijloc. Sapati o groapa aproape de gard suficient de adanca pentru a putea cuprinde balotul de pamant scos din ghiveci. Scurmati fundul gropii pentru a afana solul.
4. Indepartati ghiveciul de plastic si pozitionati balotul de pamant cu radacini in groapa formata. Mentineti suprafata nivelului compostului adaugat la acelasi nivel cu restul solului. Presarati pamant in jurul balotului de radacini. Compactati-l cu mana sau usor cu cizma pentru a inlatura zonele cu aer ramase intre bulgarii de pamant.
5. Pentru a avea o arie cat mai mare a gardului acoperita cu iedera intr-un timp cat mai scurt, intindeti si imprastiati tulpinile de-a lungul bazei gardului. Incercati sa le impartiti in mod egal pentru fiecare parte, intinzand fiecare tulpina direct pe sol astfel incat sa fie in contact direct cu acesta.
6. Pentru a asigura fiecare tulpina sa dezvolte radacini pe toata lungimea, confectionati cateva carlige cu bucla la capat cu care fixati la intervale regulate tulpinile lipite de sol. Acestea vor sustine tulpinile ferm si vor preveni imprastierea lor de catre vant. Acoperiti portiunile de tulpina cu pamant lasand frunzele la suprafata.
7. Udati bine planta-mama pentru a se aseza pamantul in jurul radacinilor, apoi udati intreaga lungime a gardului pentru a uda solul ce acopera tulpinile ingropate. In saptamanile urmatoare repetati udarea in mod regulat.
8. Lastarii nu vor creste imediat asa ca va trebui sa avem rabdare. Se vor forma lastari de la fiecare insertie a fiecarei frunze. Iedera este o planta care se catara singura dar o putem ajuta prin legarea lastarilor cu clipuri de sarma prinse in gaurile gardului.
9. In cativa ani iedera va ajunge la varful gardului. Mentineti-o in forma dorita prin tunderea lastarilor rebeli. Aspersarea unui ingrasamant lichid foliar va asigura o crestere sanatoasa si puternica.
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Sos usor picant cu mustar
O reteta usoara a unui sos cu mustar si putina boia iute, gata imediat si excelent pentru carnea de porc sau de pui, crenvursti, legume la cuptor, cartofi copti sau fierti. Versatil si aromat, are nevoie de ingrediente de buna calitate pentru ca rezultatul final sa fie unul delicios.
-
Allium Gladiator
Se potrivesc atat pentru gradini cat si pentru alei, spatii verzi, jardiniere, ghivece, atata timp cat acest soi de Allium L. va avea lumina solara (se adapteaza si unui regim cu semi-umbra), un pamant fertil cu drenare buna si neaparat sa fie udat regulat, mai ales in primele saptamani.
-
Gradinile chinezesti, un peisaj mirific de neinlocuit
Traditionala gradina chinezeasca si-a facut aparitia in dinastia Tang si a evoluat in timp intr-o maniera frumoasa dand nastere unui design cu bazine si fantani, dealuri, urcusuri si coborasuri implementat si astazi in gradinile din intreaga lume.
-
Amenajarea gradinii intr-un spatiu restrans
Cand vine vorba de amenajarea unei gradini, multa lume se loveste de problema spatiului prea mic si de calculul lungimii si latimii atunci cand trebuiesc plantate plantele perene care sa dea nastere unui gard viu, frumos colorat. Nici timpul nu ajuta prea mult atunci cand trebuiesc puse la punct detaliile designului gradinii.
-
Abutilon
Se numeste artar de camera din pricina frunzelor, care seamana mult cu cele ale unui artar. Cu toate acestea, abutilon face parte din familia Malvaceae, fiind ruda buna cu Hibiscus - trandafirul chinezesc. Nu mai putin de 150 de specii se regasesc in genul Abutilon, multe din ele decorative, atat prin flori, cat si prin frunzele sustinute de lastari ce se arcuiesc gratios.Florile sunt mari, pendente, campanulate, de culoare alba, rosie, violeta, portocalie sau galbena, si se succed din primavara pana in toamna.