5 moduri in care poti stimula metabolismul
Atunci cand cautam o cale pentru a ne mentine greutatea corpororala, metabolismul este primul lucru de avut in vedere deoarece acesta dicteaza ce si cat asimilam din dieta. Omul cu metabolism bun il recunosti dintr-o mie: are un corp de invidiat si se lauda adesea ca poate manca orice, oricat si la orice ora, fara a lua macar un gram in greutate. Dar nici macar el nu va fi strain totdeauna de problemele metabolice, odata cu inaintarea in varsta. Stiti proverbul: “Orice minune tine trei zile.”
De cealalta parte, exista o categorie de persoane pentru care nicio masa nu trece fara a fi calculat inainte bilantul nutritional pe hartie. Acestia sunt oamenii cu metabolism “lent”. Atat pentru unii cat si pentru ceilalti lucrurile pot evolua intr-o directie buna daca se respecta cateva principii de baza, destul de lesnicioase in opinia noastra.
Din fericire, organismul nu are o “memorie” buna, asa ca de cele mai multe ori va raspunde pozitiv intr-un timp foarte scurt. Prin urmare:
1. Nu sarii peste masa de dimineata! Imagineaza-ti rata metabolismulului ca pe conul unei inghetate. Aceasta este cea mai intensa la varf, adica dimineata, si scade treptat pe masura ce inainteaza ziua. Mananca la micul dejun ca un rege, la pranz ca un print si seara ca un cersetor.
2. Consuma mai multe proteine! Glucagonul este un hormon eliberat ca raspuns la proteinele dietetice, cum ar fi cele din albusul de ou, branza degresata, carnea de pui si de peste, etc. Cu cat vei manca mai multe proteine, cu atat organismul va arde mai multe grasimi, adica vei pierde in greutate.
3. Spune “Adio!” cerealelor rafinate! De ce este important ca cerealele pe care le consumi sa fie integrale? Pentru ca nutrientii se gasesc tocmai in partile indepartate in cadrul procesului de rafinare a cerealelor, adica in tarate si germeni. Produsele de panificatie fabricate din cereale rafinate sau unele paste si prajituri, determina suprasecretia de insulina, care are efectul invers al glucagonului.
4. Opteaza mai des pentru carbohidrati cu indice glicemic redus, cum ar fi cei din fructe, legume, cereale integrale sau fasole. Mai multe studii au demonstrat ca fara echivoc, cerealele integrale sunt benefice pentru pierderea in greutate, prevenirea diabetului de tip II si chiar a cancerului de colon.
5. Ceea ce spunem va suna pentru unele persoane mai degraba ca o pedeapsa. Totusi, inlocuirea cafelei de dimineata cu o ceasca de ceai verde nu este o optiune ci o necesitate. Ceaiul verde protejeaza organismul impotriva bolilor de inima si a cancerului si ajuta la arderea grasimilor. Doza tipica este de 3-4 cesti pe zi.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
Articole asemănătoare
-
Cum puteti folosi lamaile in casa sau in gradina
Un truc simplu pentru un desert de vara care sa fie nu doar gustos, dar si sa iasa in evidenta usor, este sa folositi cate o jumatate de lamaie mare in care sa serviti o portie de inghetata. Scoateti cu grija tot miezul lamaii si umpleti coaja ramasa cu inghetata preferata. Eventual puteti sa turnati deasupra putina zeama proaspat de lamaie, cu aroma ei delicioasa, pentru un contrast interesant.
-
Cinci beneficii oferite organismului de piperul negru
Piperina, substanta activa din piperul negru, nu este folositoare doar pentru a stimula metabolismul dar si pentru a reduce efectele depresiei.
-
Fructul de guava – cateva motive pentru a-l introduce in alimentatie
Daca in Europa se spune “un mar pe zi tine doctorul departe”, in Asia si in zonele in care creste guava, proverbul ar trebui sa fie “cateva guava in sezon tin doctorul departe pentru tot restul anului”. Guava are o coaja de culoare verde-galbuie si un miez portocaliu, usor spre roz.
-
Cartofi inveliti in bacon
Cartoful este o leguma banala insa una pe care poti baza atunci cand doresti sa gatesti o mancare gustoasa. Cum zilele devin din ce in ce mai reci, ne-am gandit ca o reteta simpla de cartofi la cuptor ar fi tot ce ai nevoie acum.
-
6 ingrediente naturale folosite in produsele de ingrijire a parului
In natura se intalnesc sute de ingrediente care pot fi folosite direct sau indirect la ingrijirea parului. Pentru specialisti criteriul de baza care le diferentiaza, din punct de vedere al calitatii, este masura in care hranesc scalpul, iar apoi stralucirea conferita podoabei capilare.