Wolffia arrhiza, floarea liliputan

 

 Wolffia arrhiza este o planta perena din familia Lemnaceae prezenta in numeroase regiuni de pe glob care a devenit cunoscuta pentru un "mic" record detinut in lumea vegetala.

 

Wolffia arrhiza este speciala prin faptul ca da nastere celor mai mici flori din lume. Fiecare dintre ele masoara aproximativ 0,6 mm lungime, 0,3 mm inaltime si cantareste cat doua graunte de sare de bucatarie. Ca si cum acest lucru nu ar fi suficient, planta a fost inzestrata de natura si cu cele mai mici fructe, denumite utricule.

 

Frecvent, din cauza aspectului sau,  persoanele care o intalnesc nu sunt convinse ca au in fata o planta si nici atat una care sa infloreasca, desi botanistii aduc lamuriri suficient de convingatoare.

 

Tipul de mediul care ii asigura conditii favorabile de dezvoltare este reprezentat de apele statatoare sau curgatoare cu turbulenta redusa.

 

Plantele liliputan sunt formate dintr-un corp plutitor de culoare verde sau galben, fiind lipsite de tulpina sau frunze. Florile se deschid in cavitatea din partea de sus a capsulelor si au un singur pistil si o singura stamina. Este un spectacol absolut fascinant care din nefericire poate fi observat numai prin intermediul instrumentelor optice speciale.

 

In mod curent plantele sunt utilizate pentru a curata apa de fosfati si de azot si ca hrana pentru pesti.

 

Intrucat sunt alcatuite intr-o proportie de 40 % din proteine, asemenea boabelor de soia, plantele de Wolffia arrhiza au potential crescut in industria alimentara. Desi resursele sunt mari iar specia nu este nici pe departe  in pericol, nimeni nu si-a asumat deocamdata responsabilitatea de a introduce pe piata produse derivate din ele.

 

Companiile farmaceutice insa le supravegheaza constant si le verifica eficienta  in cadrul laboratoarelor pentru o eventuala valorificare.

 

I. C.

Articole asemănătoare

  • Salata de vara cu mar, struguri si capsuni

    O salata consistenta, buna ca gustare sau pentru desert, cu un ingredient mai putin obisnuit: semintele crude de floarea-soarelui.

  • Smoothie cu seminte de floarea-soarelui si banane

    Crude, semintele de floarea-soarelui sunt o sursa esentiala de energie, vitamina A si E, proteine, potasiu, fier, cupru si zinc, si adaugate unui smoothie simplu, avand la baza bananele, aduc organismului un plus de sanatate si vitalitate.

  • Floarea pelican

    Cu numele stiintific de Aristolochia grandiflora, cunoscuta insa mai curand sub numele neobisnuit de floarea pelican, aceasta planta originara din Caraibe si America Centrala este usor de recunoscut prin forma florilor sale imense, dar si din cauza mirosului neplacut, greu de suportat de cei care ajung prea aproape de aceasta floare bizara.

  • Toporasul, floarea Afroditei

    Toporasului i se mai spune si floricica echinoctiului, pentru ca infloreste in timpul echinoctiului de primavara. In Grecia antica, se credea ca toporasul este floarea Afroditei, zeita iubirii.

  • Garoafa, floarea celor nascuti in ianuarie

    Toti cunoastem garoafele pentru ca fiecare am daruit candva un buchet de garoafe, insa putini stim ca ea este prin excelenta floarea persoanelor nascute in luna ianuarie.


Warning: fopen(cache/664ad0d0d3c36aa1801bec7d1a59ce7d) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139