Vitamina B6
Vitamina B6 este o vitamina hidrosolubila, cu rol detinator in formarea hemoglobinei, in metabolismul aminoacizilor, proteinelor, glucidelor si lipidelor (in special al acizilor grasi esentiali).
Totodata, vitamina B6 este si un stimulent muscular, avand o influenta benefica asupra pielii si a procesului de crestere.
Surse
Fructe oleaginoase ( nuci, arahide), banane, avocado, varza, cereale, drojdie de bere, dar si lapte, oua, organe de vita, peste.
Doza zilnica recomandata: intre 1,3 mg ºi 2,0 mg, in functie de varsta si sex.
Vitamina B6:
- ajuta la buna functionare a sistemului imunitar;
- protejeaza organismul de infectii;
- reduce crizele de astm;
- limiteaza ateroscleroza, unele afectiuni ale miocardului;
Tulburari atribuite deficitului de vitamina B6
Destul de des, in pofida alimentatiei abundente, deficitul de vitamina B6 poate genera aparitia unor boli, slabirea sistemului imunitar, scaderea in greutate, anemie, irascibilitate, depresii nervoase.
Anumiti cercetatori au stabilit o interdependenta intre diabet si vitamina B6, care in cantitati insuficiente provoaca intoleranta la glucoza si cresterea nivelului glicemiei.
Tulburari atribuite consumului excesiv de vitamina B6
In cazul in care doza luata depaseste de 50 de ori cantitatea recomandata, atunci apare pericolul hipervitaminozei. In timp, suplimentele pot determina tulburari nervoase (polinevrite) care dispar de indata ce sunt suprimate vitaminele.
Aceasta vitamina este contraindicata persoanelor ce sufera de maladia Parkinson si se afla sub tratament.
In combinatie cu magneziul, vitamina B6 este eficienta contra calculilor renali.
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Ce afectiuni puteti trata cu ceaiul de ghimbir
Cunoscut ca un condiment exotic, avand un gust specific, placut, cu note putin picante, ghimbirul are si valente terapeutice surprinzatoare, fiind un leac naturist cu proprietati antibacteriene, antiinflamatoare si revitalizante. In ghimbir se gasesc vitamina B6, C, D alaturi de magneziu, zinc, calciu, etc.
-
Lamaia verde pentru sanatate
Cu multa vitamina C, vitamina B6, vitamina A, cantitati importante de acid folic si potasiu, lamaia verde (cunoscuta si sub numele de limeta sau lime) ofera organismului un plus de energie, stimuleaza si revitalizeaza sistemul imunitar, imbunatateste digestia.
-
Stiati ca? Bananele
Au putine calorii, mult potasiu, vitamina B6, fibre, alaturi de fier, zinc, magneziu, fosfor, si daca le mancati regulat va ajuta sa va protejati de boli cardiovasculare, reduc riscul atacului cerebral si va apara de anumite tipuri de cancer, reduc apetitul, regleaza digestia, readuc buna dispozitie si pot servi la refacerea sistemului nervos.
-
Rosiile pentru sanatate
Cum are multa vitamina C doar o rosie de dimensiuni medii pe zi ne ofera pana la 40 la suta din necesarul zilnic, in vreme ce vitamina K, despre care se vorbeste mai putin, este utila pentru a regla tensiunea arteriala
-
6 surse vegetale importante de vitamina B6
Pentru specialistii in nutritie, vitamina B6 nu reprezinta un element organic solubil oarecare din complexul vitaminic B, ci este unul dintre cei mai importanti nutrienti care se intalnesc in corpul uman.