Vitamina A
Este bine de stiut ca 100 g de pulpa de dovleac asigura aproximativ 71% din necesarul zilnic de vitamina A. Studiile arata ca o dieta bogata in vitamina A si carotenoizi este asociata cu scaderea incidentei de cancer, ateroscleroza, cataracta. De aceea este bine sa pregatim cat mai multe retete pe baza de dovleac.
Intalnim in piete dovleacul alb turcesc, dovleacul turcesc turban, dovleacul placintar, toti acestia avand forme si culori diferite.
Se folosesc in mod uzual soiurile C. maxima sau C. moschata.
Dovleacul C. maxima are o forma alungita, intocmai unei banane uriase, are coaja de culoare bej portocaliu, iar miezul portocaliu nu este grozav la gust, dar merge foarte bine copt.
Dintre varietatile acestui tip, dovleacul turcesc sau turbanul turcului, este ornamental si seamana cu un turban turcesc. La gust nu este prea dulce, dar este perfect pentru decoratiuni. Avand coaja in culori amestecate de portocaliu, verde si rosu, este potrivit pentru supe.
Dovleacul D. maxima are forma rotunda si este si turtit. Coaja este verde, miezul portocaliu, foarte dulce.
Dovleacul C. moschato, in forma de para, cu coaja bej sau oranj, miezul portocaliu intens, gat lung si baza rotunda in care se afla si semintele, are gust de cartof dulce.
Printre producatorii cei mai importanti de dovleac se numara si Romania, alaturi de Turcia, Italia, China, Egipt sau Argentina.
gradinamea.ro
22 Noiembrie 2007
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Terapii si retete naturiste cu leustean
O buna sursa de sodiu si potasiu, leusteanul are si vitamina A sau C, dar si calciu sau magneziu. Este folosit si in medicina naturista pentru a preveni si trata numeroase afectiuni.
-
Sase motive pentru care este bine sa mananci pepene rosu
Dulce si aromat, sinonim cu lunile de vara si unul dintre deserturile preferate, pepenele rosu este o alegere excelenta in zilele calduroase: hidrateaza intregul organism, satisface pofta de dulce, este o buna sursa de vitamina A, C, are carbohidrati, fibre si putine calorii.
-
Cinci motive pentru care este bine sa mananci mai des broccoli
Broccoli este o excelenta sursa de vitamina A, B, C si K, dar si de potasiu, acid folic, fosfor sau mangan, alaturi de antioxidanti.
-
De ce este bine sa mancam fasole verde
O excelenta sursa de vitamine, fasolea verde este plina de proteine, carbohidrati si vitamine, fie ca este vorba de vitamina A (ce mentine tineretea pielii si previne anumite boli cronice), K (regenereaza celulele si mentine sanatatea sistemului osos) sau C, dar este si o buna sursa de fier sau fibre, esentiale pentru buna functionare a sistemului digestiv.
-
Cinci sucuri naturale pentru un sistem imunitar mai puternic
Portocalele si in general citricele inseamna inainte de toate vitamina C, antioxidanti, vitamina A si zinc (portocalele), si pot fi stoarse pentru suc sau, de ce nu, pot fi gustarea ideala pentru cei mici si cei mari deopotriva.