Varza de Bruxelles

Expunere: un loc insorit

Sol: bine drenat, lutos, bogat in materii organice; pH: 5.5 to 6.5

Temperatura: 15-18 grade Celsius

Umiditate: udati bine, dar aveti grija ca radacinile sa nu se inece

Plantare: semintele se seamana primavara, pana la mijlocul verii

Spatiere: 30-45 cm, pe randuri la 60-75 cm

Tip: planta rezistenta, bianuala
Fertilizare: trebuie tratata cu substante fertilizatoare.

Descriere
Varza de bruxelles este o leguma din soiurile tarzii, care creste lent si care face parte din familia verzei. Mugurii arata ca niste verze in miniatura si se formeaza pe tulpina, langa zona in care frunzele sunt prinse de aceasta. Daca se consuma proaspete, putin fierte, sunt o delicatesa.

Ingrijire si cultivare
Desi varza de Bruxelles este un ingredient de baza de sute de ani in bucataria multor zone de pe glob, ea nu este apreciata de toata lumea. Pentru cei care stramba din nas numai cand ii aud numele, o sansa de as- schimba parereea este sa o cultive chiar ei, din placere. Diferenta dintre verzele de acest tip pe care le cumparati din magazine si cele proaspete, pe care le puteti culege chiar dvs. din gradina, se observa clar in diferenta de gust. Varza de Bruxelles capata o aroma mai placuta mai ales dupa un inghet usor.

Pentru cultivare, alegeti o bucata de pamant aflata in plin soare; solul trebuie sa fie usor drenabil. Pregatiti stratul inainte: sapati bine, maruntiti pamantul cu o grebla si amestecati un stat de compost de 5-10 cm.

Recoltele culese toamna sunt in general mai bune din punct de vedere calitativ decat cele de vara. Data la care varza ajunge la maturitate variaza infunctie de varietate, zona in care este cultivata si de anotimp. Semintele se sadesc in rasadnite plate, cu 4-6 saptamani inainte de dta la care doriti sa le plantati in gradina. O alta varianta este sa saditi direct in pamant semintele, cu 4 luni inainte de data la care este preconizat sa cada primul inghet.

Cand le plantati in rasadnite, asezati semintele la 2,5 cm distanta. Cand plantutele mai cresc, transplantati-le in vase de 2,5-4 cm adancime. Dupa ce radacinile s-au dezvoltat suficient, transplantati verzele in gradina, la 35-60 cm distanta; se pun cate 5 seminte in cuib, la o adancime de 5 mm.

Varza de Bruxelles se rareste cand plantutele au 9-12 cm inaltime, in asa fel, incat sa ramana cele mai sanatoase; distanta dintre ele trebuie sa fie de 40-60 cm. Adaugati mulci in jurul radacinilor pentru a retine umezeala in pamant pe timpul verii si pentru ca buruienile sa nu mai creasca. Cand planta atinge jumatate din inaltimea dorita, indepartati frunzele de jos, pentru a permite mugurilor de varza sa se dezvolte la maxim. Pentru a forta planta sa se maturizeze mai repede, rupeti mugurii formati pe 25 cm de tulpina; aceasta operatie forteaza planta sa isi directioneze toate resursele pe formarea unor muguri mai mari, de timpuriu.

Varza de Bruzelles se recolteaza dupa inghet, cand mugurii sunt tari, au forma compacta si culoare verde intens; trebuie sa aiba diametrul de aproximativ 2,5-4 cm. Mugurii plasati cat mai jos pe planta se maturizeaza primii. Varza ajunge la maturitate la 80-100 de zile de cand au fost plantate semintele. Se pot depozita timp de 3-5 saptamani, la 0 grade Celsius in conditii de umiditate destul de ridicate (95%).

Boli si daunatori
Radacina este foarte sensibila si poate putrezi repede, daca sta inpamant cu prea multa apa. Partea superioara a plantei este atrage deunatori precum fluturele de varza sau diferite tipuri de viermi, afide.

Articole asemănătoare

  • 8 surse naturale de bioflavonoide aflate la indemana

    Bioflavonoidele sunt substante antioxidante pe care organismul le procura din mancarurile naturale. Fiindca sunt complementare vitaminelor, in literatura de specialitate mai sunt cunoscute sub denumirea de “vitamina P”.

  • Cultivarea legumelor de toamna, foarte avantajoasa!

    Dupa o vara in care fructele si legumele ne-au desfatat cu gustul lor, toamna este vazuta rareori ca aducatoare de belsug.

  • Ce deosebeste varza comuna de varza de Bruxelles?

    In perioada sezonului rece alimentatia trebuie sa respecte ca si in restul anului cerintele organismului uman furnizandu-i tot necesarul de substante nutritive.

  • Surse de vitamine

    Organismul primeste cele mai multe vitamine din consumul alimentelor. Daca acestea sunt naturale si nu contin conservanti, aportul de vitamine va fi unul normal si organismul va functiona optim, depasind cu usurinta problemele legate de stres, de usoare raceli sau forme mai noi ale gripei.

  • Varza de Bruxelles

    Varza de Bruxelles este catalogata ca fiind o leguma de iarna. Aceasta are intr-un mod natural un continut mult mai scazut de grasimi si calorii fata de celelalte legume.


Warning: fopen(cache/5eb09e8bf77d07112278303f540fdfef) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139