Un proiect al Primariei Sibiu, contestat de ONG-uri
Mai multe asociatii neguvernamentale au semnat o petitie adresata Guvernului si Prefecturii Sibiu, prin care isi exprima protestul fata de un proiect al Primariei Sibiu, care vizeaza amenajarea unei parcari in parcul de castani de sub zidul cetatii, situat pe bulevardul Coposu.
Klaus Iohannis Primarul Sibiului |
"Proiectul prin care se urmareste realizarea unei parcari in parcul de castani de langa Zidul Cetatii situat pe Bulevardul Coposu, a fost inaintat si aprobat de Consiliul Local Sibiu, in ciuda faptului ca in momentul prezentarii, initiatorul proiectului, Klaus Iohannis (primarul Sibiului, n.r.) nu dispunea de toate avizele necesare unui astfel de proiect, avize care nici astazi nu sunt eliberate", sustin protestatarii.
Reprezentantii asociatiilor solicita sistarea lucrarilor si renuntarea la proiect. "Parcul Cetatii din
Pe de alta parte, responsabilii Primariei sustin ca proiectul nu va afecta copacii existenti si nici un castan nu va fi doborat. Acest lucru se regaseste in studiul de fezabilitate, ai carui indicatori tehnico-economici au fost aprobati de Consiliul Local inca din luna iulie, prin Hotararea 230/27.07.2006.
Investitia, care se ridica la aproape 2.500.000 RON, are urmatoarele caracteristici, conform hotararii:
-
prin amenajare nu se va taia nici un arbore;
-
locurile de parcare vor ocoli arborii iar zonele cu gazon se vor reface;
-
parcarile vor fi pentru autoturisme cu masa mai mica de 3,5 tone;
-
sub zidul cetatii se va amenaja o alee pietonala luminata, cu banci;
-
pavajele vor fi din piatra naturala;
-
intrarile si iesirile din parcare se vor face pe benzi suplimentare de accelerare si decelerare, pentru a nu perturba traficul pe B-dul. Coposu;
-
interventia in zona va fi discreta, fara degajari ale zonei verzi si ale sitului istoric.
Desi asociatiile sustin, in textul petitiei, ca se pot gasi alternative pentru mutarea parcarii, primarul Klaus Iohannis afirma contrariul, conform declaratiei sale din sedinta din iulie.
"Aceasta parcare este absolut necesara pentru centrul istoric. Nu exista alta zona la suprafata unde se pot amenaja parcari. Nu este posibil sa parcam masini la infinit in centrul istoric fiindca spatiul este limitat, iar acest parc de sub zidul cetatii a aparut intr-o perioada cand probabil nu a fost nici o problema de parcari si cineva s-a gandit sa planteze cativa castani, lucru foarte bun. Noi credem ca acesti castani si in ziua de astazi sunt buni si de aceea am propus amenajarea unei parcari asa numita parcare verde, adica sub castanii existenti", a precizat Iohannis.
"Din studiul facut de un specialist se poate vedea foarte usor ca nu se renunta la castanii din zona, ci se amenajeaza parcarea la umbra acestor castani si la umbra zidului", a continuat el.
Desi atat Comisia Locala a Monumentelor Istorice cat si Comisia Regionala a Monumentelor Istorice au dat de doua ori aviz negativ acestui proiect, lucrarile au inceput deja in zona Bastionul Thalia. "Dupa distrugerea perdelei de castani de pe Calea Dumbravii, Primaria Sibiu urmareste si distrugerea ultimului aliniament de castani din Sibiu, desi afirma ca va taia numai doi castani din cei existenti", spune Daniel Tomozei, presedintele Ligii Jurnalistilor din Sibiu.
Dragos Serban
20.10.2006
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Smoothie cu para si mar
Un smoothie care va ofera sansa de a va bucura de gustul intens al fructelor bine coapte, cu note de vara tarzie si dulceata serilor de toamna.
-
Pepene rosu, galben, cubic
Aparuti initial din considerente pur practice (sunt mai usor de transportat si depozitat), pepenii cubici cultivati in Japonia au parut la inceput o gluma sau un proiect artistic postmodern, dar in final au devenit ceva obisnuit.
-
Zmeurul Yellow Giant
Fructele mari si dulci ale acestui tip de zmeur atrag atentia din prima clipa datorita culorii neobisnuite, pentru ca daca au pastrat totusi forma boabelor de zmeura coloritul este un galben deschis, apropiat mai curand de cel al lamaii.
-
Sarmalute Yalanji. Reteta pentru zilele de post
Despre postul Craciunului invatatura populara spune ca este un post al bucuriei. Cum l-am putea intampina altfel pe pruncul Iisus, ce se va naste in Betleem, decat cu sufletele si trupurile curate?
-
Portocalele, mai antioxidante decat suplimentele de vitamina C
Intr-un studiu intocmit peste ocean, consumul de fructe si-a dovedit superioritatea fata de suplimentele de vitamina C in protectia organismului.