Uleiul de masline si sanatatea

Uleiul de masline reprezinta baza alimentatiei mediteraneene si a fost cunoscut inca din timpul lui Homer drept unul dintre factorii cheie ai longevitatii. In antichitate, grecii obisnuiau sa il numeasca "mare vindecator" si "aur lichid" pentru ca era o sursa nemijlocita de sanatate ce aducea si venituri substantiale prin schimburi comerciale. Hippocrate, Galen, Dioscoride si alti doctori ai vremii au crezut cu tarie in efectele benefice ale uleiului de masline recomandandu-l in tratamente.

Astazi, dupa 3000  ani, medicina moderna continua sa recomande utilizarea sa pe scara larga atat in dietele pentru adulti cat si in cele pentru copii gratie compusilor sai activi.

Uleiul  de masline contine 60-80 % acizi grasi monosaturati, importanti in sintetizarea lipidelor si a furnizarii energiei in organism. Uleiul are calitati antioxidante, ceea ce inseamna ca intarzie imbatranirea celulelor si a tesuturilor pe care acestea le alcatuiesc. Uleiul de masline faciliteaza absorbtia calciului in organism, insa cele mai multe beneficii par sa vizeze sistemul digestiv.

S-a constat ca uleiul de masline reduce concentratia sucului gastric inlaturand durerile abdominale si simptomele indigestiei. Grecii obisnuiesc astazi in acest scop sa il  administreze impreuna cu sucul de portocale.

Acizii grasi monosaturati din uleiul de masline (in special acidul oleic) previn afectiunile inimii reducand nivelul lipoproteinelor LDL - cunoscute indeobste sub numele "colesterolul rau" - si in acelasi timp cresc nivelul colesterolului bun.

De asemenea, uleiul de masline reprezinta o sursa bogata a vitaminelor liposolubile A, D, K si E, ce protejeaza organismul impotriva cancerului de colon, cancerului de san  si a osteoporozei. Vitaminele sunt intalnite doar in produsele nerafinate care nu au fost vaduvite de nutrienti
.   
Datorita continutului ridicat de acid oleic monosaturat, uleiul protejeaza organismul impotriva cheagurilor ce pot aparea in sange.

Desi medicii sustin ca cel mai bun mod de a castiga beneficiile uleiului de masline este sa il consumam crud, chiar si gatit acesta este mai sanatos decat celelalte fiind rezistent la temperaturi ridicate si oxidare. 

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Tratamente si solutii naturiste cu ulei de masline

    Plin de savoare, cu gustul aparte atat de indragit de cei care aleg mereu uleiul de masline de calitate, este un ingredient esential in bucatarie, unde nu poate lipsi daca vrem sa regasim la final acea aroma specifica, mediteraneana, ce evoca mai ales tinuturile arse de soare ale Greciei.

  • Cum puteti folosi uleiul de masline in afara bucatariei

    Cu gustul intens si usor de recunoscut, uleiul de masline de calitate este plin de vitamine si antioxidanti, ajuta la prevenirea mai multor boli si afectiuni cronice, este bun intr-o gama impresionanta de retete diverse.

  • De ce nu este recomandat sa prajim uleiul de masline?

    Beneficiile uleiului de masline au fost remarcate din vremea lui Hipocrate, cand fructele simbolizau pacea si gloria. Astazi, nutritionistii s-au incredintat prin studii ca uleiul de masline extra virgin poseda multiple proprietati benefice organismului.

  • Consumul de oua si sanatatea inimii

    Astazi ne propunem sa demontam inca un mit legat de alimentatia de zi cu zi, aducand in discutie relatia dintre consumul de oua si sanatatea inimii. Este, oare, fondata teama ca mancand regulat oua ne expunem la unele boli ale inimii?

  • Masca cu ulei de masline si oua impotriva caderii parului

    Daca aveti probleme serioase cu parul, luati in considerare si cateva tratamente cu ingrediente naturale care ii vor conferi firului de par sanatate si vitalitate. Va propunem sa incercati masca cu ulei de masline si oua.


Warning: fopen(cache/4355ba1dae47a568d1ddc3a33fb378b1) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139