Uleiul de avocado si proprietatile sale hranitoare
Incarcat cu proteine, lecitina, beta-caroten si vitaminele A, C si E, uleiul de avocado ne ofera diverse avantaje pentru sanatate. Este utilizat atat pentru gatit, cat si in industria cosmetica.
Uleiul de avocado este o forma de ulei comestibil vegetal, derivat din pulpa proaspata a fructului de avocado.
Datorita continutului sau mare de vitamine si minerale, acesta ajuta persoanele care sufera de malnutritie.
Bogat in substante nutritive, este benefic pentru constipatie, insomnie, nervozitate si ulcere.
Fiind extrem de bogat in acid oleic mononesaturat, uleiul de avocado protejeaza sistemul cardiovascular.
Uleiul de avocado detine puternice proprietati antibacteriene si antiinflamatorii, care contribuie la o vindecare mai rapida a taieturilor si a ranilor, previne cicatricile, acneea si dermatitele.
Consumul acestuia, precum si aplicarea locala de ulei de avocado reduce in mod eficient aparitia petelor, liniilor fine si a ridurilor datorate varstei.
Aplicarea uleiului de avocado pe par si pe piele previne pierderea umiditatii din cauza daunelor provocate de vant si climat.
Consumul de ulei de avocado stimuleaza metabolismul, ajutand, prin urmare, la mentinerea greutatii corporale.
Uleiul de avocado poate fi intrebuintat in locul altor uleiuri, pentru a da o aroma noua alimentelor.
In bucatarie, puteti folosi uleiul de avocado in diverse preparate, cum ar fi: pui, fructe de mare, somon, creveti, anghinare si altele.
Se recomanda consultarea unui medic inainte de a incepe consumul de ulei de avocado.
In cele ce urmeaza aveti cateva retete realizate cu ulei de avocado:
Ciorba de dovleac si ulei de avocado
Ingrediente:
1 dovleac mijlociu
3 linguri de ulei de avocado extravirgin
1 ceapa mica, tocata
chimen dulce
225 g cartofi, taiati cuburi
400 g rosii tocate
sare si piper
Pentru garnitura: maghiran sau frunze de cimbru
Preparare:
Scoateti semintele de la dovleac, curatati-l de coaja si taiati-l in cuburi.
Curatati si taiati in cuburi si cartofii.
Incalziti uleiul de avocado intr-o cratita larga.
Adaugati ceapa tocata fin, chimenul dulce, cartofii, cuburile de dovleac si acoperiti.
Gatiti la foc mic timp de 10 minute, amestecand din cand in cand.
Adaugati rosiile si condimentele.
Cand a inceput sa fiarba, se acopera pentru 45 de minute.
Dupa ce s-a fiert, se serveste cu maghiran sau cimbru ca garnitura.
Masca pentru par deteriorat cu ulei de avocado
Pentru a prepara aceasta masca, aveti nevoie de:
1 lingura de ulei de avocado
1 lingura de ulei de masline
1/2 lingura de miere
1 albus de ou
Se amesteca toate ingredientele intr-un castron mare si apoi se aplica pe parul umed, curat.
Se lasa sa actioneze pe firul de par timp de aproximativ 10 minute si apoi se clateste parul cu apa calduta.
Una dintre calitatile acestui ulei il face perfect pentru utilizarea sa pe pielea uscata. Astfel, uleiul de avocado inmoaie pielea si o hidrateaza profund.
Chiar daca se poate utiliza si simplu, o optiune mai buna consta in folosirea produselor cosmetice pe baza de ulei de avocado.
Mai mult, acesta este intrebuintat si in aromoterapie pentru masajele de relaxare.
Sursa foto
Articole asemănătoare
-
Paste cu sos de avocado
Paste cu gust exotic de avocado si multa verdeata, un fel relativ usor de pregatit si plin de arome proaspete, vegetale.
-
Bobornicul pentru sanatate
O planta medicinala pe care o intalnim de regula in preajma locurilor umede (lacuri, rauri, izvoare), cu tulpini cilindrice, frunze zimtate si carnoase alaturi de florile albastrui, bobornicul este recomandat de cunoscatori pentru proprietatile sale curative si detoxifiante.
-
Salata verde cu avocado si grepfrut
Daca va place gustul de avocado si vreti sa incercati si alte combinatii aceasta alaturare cu salata verde si aciditatea data de citrice poate fi o varianta castigatoare.
-
Uleiul de menta in probleme comune de sanatate
Uleiul de menta este extras din Mentha piperita, o planta nativa in Europa intrebuintata din timpuri stravechi pentru tratarea bolilor.
-
Uleiul de oregano si sanatatea
Uleiul de oregano este extras, asa cum indica si denumirea, din frunzele arbustului Origanum Vulgare nativ si popular in zona Mediteranei.