Trufele - cele mai scumpe ciuperci din lume
Foto: nydailynews.com
Ciupercile comestibile sunt privite ca alimente comune al caror cost ingaduie oricarui pofticios sa le achizitioneze. Asadar, cine s-ar astepta ca un singur kilogram sa valoreze pana la 95 000 de euro? Ati citit bine. Acesta este pretul pretins in schimbul trufelor, cele mai populare si valoroase ciuperci din lume.
Va intrebati ce le face sa fie atat de deosebite? In primul rand, trebuie remarcat ca trufele nu cresc in orice conditii si sunt greu de identificat. Intrucat se dezvolta pe radacinile de stejar, ulm si pin si se gasesc pana la 30 cm in sol depistate lor se realizeaza cu ajutorul unor caini dresati in acest scop.
Trufele cunosc o mare varietate de forme, dimensiuni si se diferentiaza intre ele din punct de vedere al proprietatilor gustative. Cele mai mici pot fi de marimea unei nuci, dar in medie au dimensiunile unui tubercul de cartof.
Ca arii geografice caracteristice acestea se suprapun in linii mari peste Franta,
Preturile exorbitante care ne taie rasuflare chiar si atunci cand ne raportam la o greutate de ordinul gramelor le situeaza printre cele mai costisitoare alimente iar cei care se desfata cu savoarea lor cred ca sunt meritate din plin.
Cea mai mare suma de bani care s-a oferit vreodata in schimbul unei singure ciperci,e drept, ce cantarea aproximativ 3 kg, a fost de 330 000 de dolari.
In aceste conditii nu e de mirare ca "vanatoarea" de trufe a prins proportii si este practicata de multi amatori. Acestia se supun insa unor mari riscuri deoarece exista posibilitatea de a fi indusi in eroare la vederea altor ciuperci asemanatoare, unele chiar foarte otravitoare.
Din nefericire pentru cei care se vad imbogatindu-se de pe urma vanzarii catorva grame de trufe, nici cultivarea ciupercilor nu este o afacere. In afara de faptul ca necesita o investitie substantiala, este nevoie si de foarte multa rabdare, randamentul maxim al recoltei fiind atins 10-15 ani mai tarziu.
In ciuda aspecului lor bizar trufele au devenit un simbol al rafinamentului si al luxului adeverind proverbul care spune ca "Esentele tari se tin in sticlute mici".
Articole asemănătoare
-
Vinul din Lumea Veche VS Vinul din Lumea Noua
Cele mai nobile vinuri din lume se disting prin stil, culoare si consistenta, iar inainte de toate printr-un gust desavarsit.
-
Andre Le Notre, creatorul celor mai faimoase gradini
Cele mai cunoscute gradini din lume prin grandoare si frumusete raman Gradinile Versailles, creatia maestrului francez Andre Le Notre. Acesta a creat si Gradinile Les Tuileries din Paris, la fel de incantatoare.
-
Cele mai curate tari din Europa
O echipa de consultanti de mediu din cadrul a doua universitati americane de prestigiu, Yale si Columbia University, au decis sa afle care sunt cele mai curate tari din Europa.
-
Amorphophallus titanum are cea mai mare inflorescenta din lume
Titan arum sau dupa denumirea latina - Amorphophallus titanum este planta cu cea mai mare inflorescenta din lume.
-
Cele mai gustoase bucatarii din lume
Pentru toti cei pasionati de arta bucatariei calatoriile sunt esentiale daca ne gandim cate gusturi si cate mancaruri ne ofera toate tarile din lume, iar restaurantele cu specific vin in intampinarea celor care vor sa testeze retete cat mai diverse.