Totul despre apa
Se stie ca putem rezista chiar si cateva saptamani fara mancare, in schimb nu putem rezista mai mult de cateva zile fara apa. Aceasta ne ajuta sa absorbim nutrientii din mancare, sa digeram mancarea, determina mentinerea temperaturii optime corporale si filtreaza multe toxine.
Nutritionistii recomanda tuturor categoriilor de varsta consumul apei in mod regulat deoarece corpul nu face rezerve de apa. Daca nu beti destula apa apare deshidratarea semnalizata in primul rand prin senzatia de sete. Alte simptome sunt durerile de cap, oboseala acuta, uscarea limbii si a gurii in general, ameteala si urinari rare. Foarte afectati vor fi rinichii. Pot aparea pietre la rinichi.
Urmatoarea intrebare fireasca este cata apa sa bem, tinand cont ca multe alimente ca fructele, legumele, carnea si branza, sa nu mai amintim de ceai, cafea, lapte sau sucuri, contin apa. In timpul caniculei aportul de apa trebuie sa fie mai mare pentru a inlocui lichidele pierdute.
In mod normal cantitatea de apa necesara corpului depinde si de ceea ce mancam, de starea vremii, de psihicul nostru si mai ales de starea de sanatate. In general avem nevoie de 1,5-2 litri de lichide zilnic. Depasim cu siguranta aceasta norma pe timpul verii sau daca practicam activitati fizice solicitante, daca avem febra, stari de voma. In timpul sarcinii si alaptatului sunt necesare cat mai multe lichide.
Ce anume bem? Raspunsul este evident, cat mai multa apa pentru ca nu contine zahar, cafeina sau calorii, deci nu va strica dintii si nici nu va ingrasa. Alte bauturi care contin apa sunt laptele, sucul de fructe, ceaiul, cafeaua si alcoolul, dar fie ingrasa datorita grasimilor si zaharurilor continute, fie au efect diuretic accentuat.
Unii se intreaba daca apa plata este mai buna decat cea de la robinet. La noi este evident de preferat consumul apei plate, tinand cont de reteaua invechita de apa. Este adevarat ca cea plata costa mai mult.
Pentru copiii foarte mici este recomandat ca apa de la robinet sa fie fiarta si racita, la fel si cea plata. Teoretic, cea plata este apa minerala necarbogazoasa, cu putine minerale, filtrata, curatata si fara bacterii, adica microbiologic purificata.
La fel de buna este si apa minerala, mai ales ca ea contine minerale ca magneziu, calciu in cantitati diferite, in functie de izvorul de captare.
Consumul apei in timpul mesei nu are niciun efect asupra greutatii corporale. Cresterea in greutate se datoreaza exclusiv aportului mare de calorii. Apa nu are calorii, deci nu influenteaza ingrasarea. E adevarat ca daca la masa consumam alte bauturi ca laptele, sucul de fructe si alcoolul atunci veti mari numarul de calorii.
Cantitatea de apa consumata nu duce la retinerea de lichide, ba din contra ajuta la eliminarea sarii, principalul factor care retine apa in organism. Incercati sa mancati mai putina sare si sa beti mai multa apa.
Ca sa va obisnuiti familia sa consume apa cu placere puteti apela la cateva trucuri. Daca veti adauga o felie de lamaie, portocala sau kiwi intr-un pahar de apa, acesta va deveni mai atragator. In timpul verilor calduroase tineti permanent apa la rece in frigider. Dati chiar dumneavoastra exemplu consumand zilnic apa cu placere. Incurajati copiii sa se hidrateze cu apa in loc de bauturi dulci si carbogazoase.
GradinaMea.ro
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Sase greseli pe care nu trebuie sa le faci in gradina
Tineti un “jurnal de gradina”, unde sa va notati, eventual insotind randurile cu diagrame si desene, ce si cand ati plantat, unde, cum s-au dezvoltat trandafirii, daca bujorii au avut suficienta lumina si apa, cat mai aveti (estimativ) pana la prima recolta de rosii sau primele mere. In afara aspectului practic puteti sa lipiti din loc in loc si fotografii, pentru a va aminti mai tarziu cum arata gradina la inceput.
-
Portocalele, mai antioxidante decat suplimentele de vitamina C
Intr-un studiu intocmit peste ocean, consumul de fructe si-a dovedit superioritatea fata de suplimentele de vitamina C in protectia organismului.
-
Intrebari frecvente despre apa minerala
Corpul uman detine peste 70% apa. Astfel ne putem da seama cat de importanta este aceasta pentru organismul nostru. Nu doar lichidul este de mare
-
Totul despre vitamina soarelui
In anotimul rece ceea ce ne lipseste cel mai mult din organism este vitamina D - substanta minune care ne daruieste lumina si soare. Sunt de ajutor preparatele care contin aceasta vitamina?
-
Aurelia Visinescu si povestea unui vin bun
In prezent director general al Domeniilor Sahateni (fosta Fontana di Vini), winemaker-ul (producatorul de vin) Aurelia Visinescu, este o persoana pasionata de lumea fina a vinurilor de calitate.