Teoria intunecarii globale
Intunecarea globala este un termen relativ necunoscut. Cu toate acestea, termenul reprezinta un fenomen care este creat de reducerea graduala a cantitatii de lumina care ajunge pe suprafata Pamantului, observata de-a lungul catorva decade, de cand au fost initiate masuratorile sistematice in anii '50.
Se crede ca intunecarea globala se datoreaza cresterii numarului de particule poluante (fum, praf, etc.), eliberate in atmosfera prin intermediul activitatilor umane.
Intunecarea globala creeaza un efect de racire asupra Pamantului, ceea ce ar fi putut masca partial efectul de sera si incalzirea globala.
Poluantii din aer precum funinginea, cenusa si dioxidul de sulf sunt creati de la utilizarea combustibililor fosili, contribuind astfel la intunecarea globala.
Producerea intunecarii globale are loc in momentul in care norii reflecta inapoi in spatiu razele soarelui, pe suprafata Pamantului ajungand astfel mai putina caldura si energie.
Cercetarile recente au aratat ca este posibil ca intunecarea globala sa fie cauza principala ce provoaca secete si schimbari drastice de clima.
Articole asemănătoare
-
Ambrozia – buruiana cea mai alergenica
Cunoscuta si sub numele de iarba parloagelor sau floarea de pusta, ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) poate sa para la prima vedere doar o alta buruiana, des intalnita mai ales in locurile lasate in paragina, la marginea drumurilor, in culturile agricole
-
De ce nu este benefica pentru gradina caldura de afara iarna
Temperaturile inregistrate la inceputul acestui an in Romania si in alte state europene par a confirma teoria incalzirii globale. Dar pentru a nu trage concluzii pripite ar fi bine sa mai asteptam cel putin pana in luna martie, fiindca iarna e departe de a-si fi spus ultimul cuvant.
-
Principiile de baza ale dietei Paleo
Este limpede, nu toate produsele din magazine sunt deopotriva aratoase si sanatoase pentru organism. Ba chiar dupa o analiza succinta s-ar putea conchide ca pentru omul modern nu mai conteaza ce, cat sau cand mananca, si ca in secolul vitezei totul se rezuma la
-
Ce plante cresc in Antarctica?
Regiunea polara Antarctica din emisfera sudica reprezinta un adevarat desert de gheata si unul dintre cele mai neprielnice medii naturale de pe Pamant.
-
Povesti hazlii din istoria rosiilor
Rosiile au o istorie interesanta. Se numara printre alimentele sanatoase pe care ar trebui sa le consumam cat de des putem, alaturi de cartofi sau vinete. Am putea sa consideram rosiile ca facand parte din categoria fructelor, nu a legumelor.