Sa ne asteptam la un Craciun verde?
In statiunile montane din Alpi, partiile se acopera din greu cu zapada artificiala, pe langa Kremlin au inflorit margaretele, iar pe campurile de langa Bucuresti cresc nestingherite flori care de obicei apar vara si papadii gabene sau cu puf.
camp cu papadii, langa Bucuresti
foto: Lavinia Rorich
Se pare ca in Danemarca au fost observati fluturi, acum, la mijlocul lui decembrie, iar unele trasee maritime din golful nordic, de obicei inchise pe perioada de iarna din cauza ghetii, au fost redeschise; fermierii din Europa se tem ca recoltele vor aparea mult mai devreme decat normal si vor fi pierdute din cauza inghetului tarziu.
Se vorbeste mult despre faptul ca batranul continent (si nu numai) tocmai a trecut prin cea mai calduroasa toamna din ultimii 500 de ani. Unii specialisti spun ca totul poate fi o ciudatenie a naturii, insa majoritatea sunt de acord ca totul este legat de efectul de sera si de gazele poluante.
Temperaturile record inregistrate in Rusia luna aceasta au avut efecte ciudate: ursii nu au mai intrat in perioada de hibernare, iar in Moscova, oras de obicei acoperit de gheata in decembrie, au inflorit margaretele si violetele.
Purtatorul de cuvant al Institutului Meteorologic din Olanda a declarat ca 2006 a fost cel mai cald an din ultimele trei secole. Un rol capital in rezultatul cercetarii l-a avut incalzirea globala, care i face pe oamenii de stiinta sa se teama de ceea ce ne asteapta in continuare: inundatii violente urmate de perioade de seceta si cresterea nivelului marilor. Nu mai poate afirma nimeni ca anul 2006 nu a fost un an alarmant, in care semnele incalzirii globale nu s-au facut simtite din plin.
In aceasta situatie, nu putem decat sa tinem pumnii stransi in asteptarea ninsorii, oricat de firava va fi ea. Unii bucurestenii vor spune ''nu, fara zapada'', gandindu-se la aglomeratiile din trafic. Ei bine, aglomeratii sunt mereu. Craciunul si zapada merg mana in mana... daca va amintiti de cand erati mici, ce frumos era cand in casa mirosea a cozonac, parintii impodobeau bradul si noi ne uitam cu nasul lipit de geamul rece la zapada care viscolea troienele.
Lavinia Rorich
13 Decembrie 2006
copyright Gradinamea.ro
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Gradinaritul in luna noiembrie
Daca pana acum soarele a mai trimis raze de caldura peste gradini, odata cu debutul lunii noiembrie trebuie sa ne asteptam la caderea brumelor groase si a promoroacei.
-
Amenajarea gradinii cu ajutorul pietrisului
La sosirea primaverii este momentul sa ne gandim la aspectul gradinii noastre. In ceea ce priveste amenajarea, aceasta nu trebuie facuta doar cu ajutorul gazonului
-
Prajitura Alb si Negru
Prajitura Alb si Negru este o prajitura cu un aspect deosebit, datorita combinatiei dintre cele doua nuante, menita sa incante musafirii la un eveniment special.
-
Vestitorii primaverii: cele mai frumoase soiuri de lalele
Desi suntem inca numai in luna februarie razele parca amortite ale soarelui, topirea zapezii si ciripitul pasarilor ne fac sa ne gandim la primavara si la vestitorii ei: florile delicate
-
GradinaMea in luna ianuarie
Chiar daca suntem inca inconjurati de magia sarbatorilor si de cea a iernii in general trebuie sa ne gandim la faptul ca gradina noastra necesita ingrijire si in aceasta perioada