Rezervatia naturala Srebarna, Bulgaria

Srebarna este o rezervatie naturala situata la granita dintre Bulgaria si Romania, la o distanta de 18 km fata de Silistra si la 85 km fata de Bucuresti. Climatul continental specific zonei, caracterizat prin veri calduroase si ierni reci si umede,  a avut un rol important in sustinerea biodiversitatii.

 

Numele rezervatiei provine de la unitatea lacustra Srebarna aflata in lunca Dunarii la aproximativ 1 km sud de cursul fluviului, care reprezinta cel mai important ecosistem din regiune. Lacul a fost desemnat ca rezervatie inca din 1948 in scopul de a proteja diversitatea pasarilor care il populau, iar mai apoi atentia se va extinda asupra tuturor factorilor naturali. 

 

Desi in prezent nu mai este direct alimentat de apele Dunarii, lacul fluviatil Srebarna detine un volum de apa ridicat datorita  alimentarii subterane de care beneficiaza.  Mai mult decat atat, acest lucru nu l-a impiedicat sa ramana cel mai mare lac din Bulgaria.

 

Cele 600 ha pe care se intinde Rezervatia naturala Srebarna  constituie mediul in care se dezvolta peste 100 de specii de pasari si unul dintre locurile in care isi gasesc refugiu alte  80 specii in timpul anotimpului rece.

 

Aproximativ doua treimi din suprafata rezervatiei este acoperita cu stuf  Phragmites care poarta rolul unei bariere consistente in jurul lacului. Tot din categoria vegetatiei dominante face parte si salcia.

 

Nu lipsesc nici endemismele si speciile de plante aflate pe cale de disparitie. Biologii au confirmat existenta a 2 specii aflate in pericol la nivel international, si existenta a 11 specii amenintate doar pe teritoriul Bulgariei.

 

Rezervatia naturala Srebarna se numara printre cele mai apropiate si interesante destinatii turistice situate la sud de Dunare. 

 

Foto: commons.wikimedia.org

 

 

Articole asemănătoare

  • Rezervatia mixta Saraturi Murighiol

    Vizitata pentru peisajul deosebit si practicarea pescuitului, Rezervatia mixta Saraturile Murighiol face parte din Rezervatia Naturala Saraturi. Obiectivul este accesibil turistilor fara taxa de vizitare si ofera conditii bune de campare.

  • Parcul Natural Defileul Muresului Superior

    Parcul Natural Defileul Muresului Superior este o arie protejata situata in regiunea central-nordica a Romaniei, in raza comunelor Deda, Rastolita, Lunca Bradului si Stanceni.

  • Roua cerului si Rezervatia Tinovu Mohos

    Roua cerului (Drosera rotundifolia), unica planta carnivora din Romania se intalneste in turbariile din muntii nostri dar si in nordul Europei, America de Nord, Siberia, Corea, Japonia si Noua Guinee.

  • Parcul National Rodna

    Parcul National Rodna se intinde pe teritoriul judetelor Bistrita-Nasaud, Maramures si Suceava si constituie una dintre cele mai importante arii protejate din Romania.

  • Rezervatia naturala Fanjingshan, China

    Rezervatia naturala complexa Fanjingshan din China are suprafata de 567 km patrati si este situata in nord-estul provinciei Guizhou, pe muntele omonim,


Warning: fopen(cache/96fc477e9fdeb172086d0757249de32e) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139