Regimul desodat
Fiecare dintre noi, intr-o masura mai mare sau mai mica, traim cu convingerea ca "sarea da gustul" si o folosim in alimentatie in cantitati inadecvate, crescand astfel riscul declansarii bolilor.
Regimul desodat, adica fara sare, este una dintre masurile de baza aplicate in cazul unui numar sporit de afectiuni. In functie de gradul de dependenta fata de sare, oamenii pot renunta mai usor sau mai greu la ea, pentru unii aceasta obligatie fiind o adevarata tragedie.
Sa privim mai atent asadar care sunt principiile si scopul regimului desodat pentru a fi capabili sa-i acordam importanta ce i se cuvine.
Sarea retine apa in organism, incarcand in mod inutil si chiar daunator sistemul circulator. La hipertensivi acest lucru ingreuneaza munca inimii putand provoca in timp insuficienta cardiaca. Pe masura ce inaintam in varsta, pe peretii arterelor se depun grasimi (in special colesterol) ducand la pierderea elasticitatii vaselor. Paralel cu acest lucru, clorura de sodiu se acumuleaza in acesti pereti ai vaselor, retine o cantitate sporita de apa si umfla tesutul arterelor. Consecintele sunt reducerea calibrului vaselor si cresterea presiunii arteriale.
Regimul fara sare, in afara de faptul ca favorizeaza scaderea tensiunii arteriale este indicat si in alte afectiuni, precum: insuficienta cardiaca, insuficienta renala cronica, sindromul nefronic si altele.
Chiar si in absenta unui adaos de sare din exterior, unele alimente (laptele, carnea, legumele) au un continut bogat de sodiu. O dieta hiposodata de diverse grade se poate realiza gatind fara sare si servind masa fara adaos de sare, dar consumand paine cu sare, aceasta inseamna deja un aport de 5-6 g sare pe zi.
Mezelurile, carnatii, afumaturile, conservele, branzeturile, muraturile sunt excluse fiindca acumuleaza un procent ridicat de sodiu in timpul procesului de preparare.
Unul dintre regimurile fara sare este cel recomandat de Kempner care se bazeaza pe orez, fructe si zahar. Fiind sever din punct de vedere nutritiv, durata acestuia este limitata in functie de prescriptia medicala la numai cateva zile in anumite boli de rinichi sau in caz de hipertensiune arteriala.
Sursa foto
Articole asemănătoare
-
Smoothie cu mar si lapte de cocos
Laptele de cocos intareste sistemul imunitar, ne ajuta sa avem o inima mai tanara si mai sanatoasa, este recomandat si in regimul de slabire, si in plus poate sa inlocuiasca laptele de vaca in alimentatie.
-
Tratamente si solutii naturiste cu ardei iute
Poate fi folosit in regimul de slabire daca va plac preparatele iuti, pentru ca ardeiul iute mancat des ajuta organismul sa arda mai usor grasimile, un ajutor esential atunci cand vreti sa scapati de kilogramele in plus.
-
Cinci solutii naturiste pentru a slabi mai usor
Scortisoara nu este doar o mirodenie care da un gust aparte unor delicioase deserturi, dar poate fi folosita si ca o solutie naturala si sanatoasa in curele de slabire. Nu va inlocui regimul si exercitiile fizice, dar atunci cand incercam sa scapam de kilogramele in plus cat mai repede orice ajutor este important.
-
Alimente care va pot ajuta sa renuntati la fumat
Introducand mierea in regimul zilnic (sau crescand cantitatea) vom putea sa toleram mai usor primele zile de cand am luat decizia de a abandona tigarile, organismul primind un plus de vitamine si energie atat de necesare.
-
Cele mai bune surse vegetale pentru sanatate
Crude sau gatite, ca garnitura, gustare sau parte din reteta preferata, legumele sunt surse de vitamine, minerale si sanatate pe care nu le putem ignora. Varietatea de gusturi, soiuri, culori si gusturi va ajuta sa nu va plictisiti de aceleasi feluri de mancare, si cu cat includeti mai multe fructe si legume in regimul alimentar obisnuit cu atat mai repede veti simti beneficiile pentru sanatate. Iar unele legume sunt surse vegetale de sanatate pe care nu trebuie sa le ignorati.