Principalele efecte nocive ale consumului de zahar rafinat
Diabetul este pe primul loc nu numai datorita faptului ca este foarte raspandit (in Romania fiind peste 500.000 de diabetici) ci si pentru ca este cel mai periculos. Consumul de zahar si de produse zaharoase este cel mai mare inamic al pancreasului care cu timpul, epuizat de efortul de a metaboliza cantitati mari de zaharoza, incepe sa nu mai functioneze la parametrii normali. Asa apare diabetul. Acesta genereaza complicatii grave in organism.
Caria dentara. Pe masura ce zaharul a fost adoptat in alimentatie tot mai mult s-a ajuns ca in tarile dezvoltate aproximativ 95% din populatie sa sufere de afectiuni ale danturii. Popoarele care din motive de traditie sau dezvoltare economica slaba nu consuma acest produs, prezinta o incidenta a cariei de 10-20 de ori mai mica. Aceste popoare se confrunta in schimb cu o explozie a problemelor dentare atunci cand incep sa consume zahar.
Obezitatea se instaleaza frecvent la cei care consumafoarte multe dulciuri. Desi zaharul nu este atat de bogat in calorii pe cat se crede are capacitatea de a afecta echilibrul hormonal, ceea ce duce la cresterea apetitului si la dezvoltarea tesutului adipos precum si a celulitei.
Osteoporoza si probleme legate de asimilarea calciului. Una din problemele majore determinate de consumul de zahar este dereglarea metabolismului calciului. S-a constatat in schimb, ca la persoanele care renunta complet la zahar si trec la o dieta cu multe fructe si legume crude, treptat calciul este din nou bine asimilat.
Scaderea imunitatii se concretizata in cresterea receptivitatatii organismului la diverse boli: viroze, candidoze, cistite, dermatoze infectioase etc. Se pare ca zaharoza afecteaza sinteza unor hormoni care sunt direct implicati in coordonarea activitatii sistemului imunitar.
Cancerul, mai ales cel de colon. Studii recente au evidentiat faptul ca cei care consuma multe dulciuri si alte produse cu zahar sunt mult mai predispusi la cancer localizat mai ales in tubul digestiv. Incidenta cancerului de colon (intestin gros) este de pana la cinci ori mai mare la consumatorii de dulciuri decat la cei care consuma foarte rar sau deloc zahar.
Alte boli cauzate de consumul mare de zahar sunt: gastrita, colita de fermentatie, tulburarile de ciclu menstrual la femei, alergiile, scleroza, reumatismul, anemia, cardiopatiile, astenia, sinuzita, rinita.
La copii consumul frecvent de dulciuri influenteaza procesele de crestere, ducand la aparitia rahitismului si a fragilitatii osoase, declansand pubertatea prematura, generand probleme de comportament (scaderea vointei, predispunere la violenta, scaderea capacitatii de concentrare etc.)
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Cinci alternative naturale pentru a reduce consumul de zahar alb
Mierea este pe primul loc in topul recomandarilor, fiind cea mai des intalnita alternativa sanatoasa atunci cand vrem sa reducem consumul de zahar rafinat.
-
Sfaturi pentru reducerea consumului de zahar
Zaharul se gaseste natural in fructe si lapte dar este intrebuintat si in industria alimentara pentru a da gust unei game variate de produse: dulciuri, prajituri, ciocolata, bauturi racoritoare, etc.
-
Crema simpla de zahar ars
Pentru un desert delicios de seara, puteti pregati crema simpla de zahar ars. Ingredientele de care aveti nevoie sunt urmatoarele:
-
Beneficiile consumului de nuci, arahide si alune
Consumul de arahide este foarte sanatos, deoarece acestea ne redau energia pierduta intr-o zi de munca
-
Zahar rafinat sau nerafinat?
Intr-o perioada in care inmultirea cazurilor de diabet se produce alarmant, este absolut necesar ca oamenii sa-si indrepte atentia din vreme spre alimentatia lor.