Plantele alergene
Oamenii, ca si alte vietati ale Terrei, au o reactivitate primara, asa numita capacitate de a reactiona fata de factorii de mediu care-i inconjoara: lumina, temperatura, umiditatea, toxinele, microbii, mirosurile, etc.
Daca dintr-o anumita cauza organismul nostru este supus la actiunea indelungata, intensa si repetata a unor factori de contact, reactivitatea primara va fi perturbata. Organisml va fi mai sensibil la substantele pe care le suporta usor. Aceasta stare de suprasensibilitate se numeste alergie.
Printre factorii alergeni cu efecte negative asupra sanatatii oamenilor se numara si plantele. Sunt faimoase in popor alergiile provocate de fragi responsabile pentru asa zisul "varsat de fragi".
Condimentele sunt pentru unii adevarate otravuri. Un bob de piper sau o fruzulita de patrunjel in ciorba sunt suficiente pentru a declansa o reactie alergica. Parintele medicinei insusi, Hipocrate, s-a aflat in mare dificultate incercand sa explice de ce anumite alimente de natura vegetala sunt tolerate de unii iar de altii nu.
Insa nu numai consumarea vegetalelor ci si simpla mirosire a lor poate sta la baza declansarii unui lant intreg de simptome neplacute. Multe persoane nu suporta mirosul cetinei de brad sau de molid pentru ca le poate cauza crize de astm.
Insa una dintre cele mai celebre si frecvente afectiuni alergice este polinoza, adica sensibilitatea sporita fata de polenul plantelor. In special primavara si vara, alergicii fac un guturai special, lacrimeaza abundent si simt pleoapele ingrunate.
Tabloul crizei alergice provoaca adeseori teama, avand drept caracteristici: inrosirea ochilor, stranuturile violente, lacrimare abundenta, senzatia de sufocare, inflamarea mucoaselor precum si aparitia brusca a petelor sau basicilor pe piele insotite de mancarimi insuportabile.
Sursa foto
Articole asemănătoare
-
Plantele salbatice: micutele minuni de pe marginea drumului
Plantele salbatice, pe care le intalnim aproape oriunde, reprezinta mult mai mult decat niste banale buruieni
-
Plantele din bacon - frumoase si utile?
Plantele specifice pentru balcon, pe care le admiram in anotimpurile calde sunt muscatele si petuniile curgatoare
-
Craciunita, vascul si holly. Plantele care ne aduc Craciunul in suflet
Plantele care decoreaza locuintele de Craciun au nevoie in aceasta perioada de putin mai multa atentie si afectiune din partea noastra, fiindca trebuie sa recunoastem, fara ele sufletele noastre ar fi lipsite de o mare bucurie: aceea
-
Plantele ornamentale: diversitatea culorilor pe tot parcursul anului
Plantele ornamentale nu ar trebui sa lipseasca din nicio gradina. Gardul viu sau copacii ornamentali delimiteaza spatiile
-
Primul ajutor pentru plantele din balcon
Plantele sanatoase si puternice sunt rezultatul unei ingrijiri exemplare, a locului ideal pentru ele si a obsercarii lor regulate