Plante medicinale pentru cei bolnavi de denutritie

Plantele medicinale si denutritiaSlabirea-insuficienta alimentara, malnutritia caloricoprotidica sau distrofia-este starea fiziologica in care se produce scaderea greutatii corpului cu peste 15% fata de greutatea normala, ca urmare a unui dezechilibru intre aport si cheltuielile calorice si proteice. Slabirea poate fi si constitutionala, cu pastrarea intacta a capacitatii de munca fizica, cat si intelectuala si a apetitului.
Fitoterapia vine in sprijinul bolnavilor prin intermediul plantelor tonic-amare, stimulente gastrice si eupeptice, care ajuta la cresterea apetitului si zdruncina blocajul glandular.

Ghintura-indiferent de varsta bolnavului, radacinile plantei, bogate in principii amare, stimuleaza deopotriva pofta de mancare, digestia si activitatea ficatului. Ca moduri de preparare se poate opta intre infuzie decoct si sirop.

Urzica vie-planta contine secretina, substanta apreciata drept una dintre cele mai bune stimulente ale secretiilor digestive gastro-intestinale si hepato-pancreatice. Se poate consuma ca atare, in salata de primavara, sub forma de piure, de suc, sau sub forma de infuzie.

Anghinarea-pentru redarea poftei de mancare sau pentru eliminare excesului de colesterol, inaintea fiecarei mese se bea cate o ceasca de infuzie preparata dintr-o lingurita de frunze/cana, lasata sa se raceasca timp de 15-20 de minute, sau se iau cate 15-20 de picaturi de tinctura.

Menta - se recomanda sub forma de infuzie, de extract hidroalcoolic sau de tinctura.

Salcia-din tinctura preparata in unitatile specializate se iau, inainte de masa, cate 30 de picaturi, de trei ori pe zi, timp de sase saptamani.

Hameiul-se face o infuzie dintr-o lingurita de conuri la o cana de apa, din care se bea o cana pe zi, in doua-trei reprize, cu 20-30 de minute inainte de masa. Barbatii trebuie sa stie insa ca planta are efect antiafrodisiac.

Nucul- infuzia sau infuzia concentrata, preparate din frunze uscate si indulcite cu miere, stimuleaza digestia prin excitarea secretiei sucurilor gastro-intestinale.

Hreanul-se taie radacinile in rondele fine si se acopera cu zahar. Dupa o vreme rezulta un suc, din care se ia cate o lingurita pe zi. Se recomanda indeosebi copiilor anemici si fara pofta de mancare.

Dovleacul-indeosebi pentru copii anorectici, mai ales daca inapetenta este determinata de prezenta viermilor intestinali, este salutara consumarea unui pumn de seminte neprajite, decojite inaintea unei mese de pranz.

Articole asemănătoare

  • Sapte ceaiuri medicinale si beneficiile oferite de acestea

    Ceaiul de musetel: una dintre cele mai cunoscute si des folosite plante medicinale este folosita de multa vreme in medicina naturista, iar ceaiul fierbinte, cu sau fara indulcitor, aromat si cu gust placut, este recomandat pentru calmarea durerilor de gingii si dinti, ameliorarea durerilor digestive sau a crampelor musculare, dar si pentru tratarea reumatismului sau a indigestiei.

  • Clementine, gutuiul japonez pentru orice gradina

    Clementine este o buna alegere pentru cei atrasi de frumusetea exotica a inflorescentelor si de aspectul decorativ impresionant, dar care nu isi doresc sa investeasca prea mult timp sau resurse in intretinerea unei plante pretentioase.

  • Sfaturi pentru o gradina de interior

    Nu aveti suficient spatiu? Aceasta ar fi principala problema cu care se confrunta cei care si-ar dori sa isi amenajeze o gradina de interior, si primul motiv pentru care ajung sa abandoneze ideea. Dar pentru o gradina de interior frumoasa nu este nevoie de o incapere speciala sau o terasa incapatoare, ci mai curand de spirit de inovatie si originalitate.

  • 7 plante medicinale de crescut in interiorul locuintei

    Pentru cresterea plantelor medicinale nu este intotdeauna o conditie obligatorie sa dispui de o gradina spatioasa inundata de lumina. Lipsa de spatiu si de timp liber ar trebui sa va ingrijoreze mai putin dupa ce veti cunoaste urmatoarele 8 plante medicinale uzuale pentru interiorul locuintei.

  • Idei pentru amenajarea gradinii pe gustul copiilor

    Gradinile perfecte sunt extrem de plictisitoare pentru cei mici. De aceea atunci cand familia se mareste, la un moment dat este bine sa luam in considerare si dorintele copiilor atunci cand este vorba de amenajarea gradinii


Warning: fopen(cache/251e9ea3b62d5ebaee499832d7e10e8b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139