Plante medicinale. Musetel.
Originar din sud-estul Europei, cu multiple si benefice utilizari, musetelul poate fi intalnit astazi in aproape intreaga lume. De altfel, numele stiintific de "Matcaria" vine de la latinul mater / mama, sugerand ca atunci era considerata o planta utila in vindecarea bolilor specifice femeilor.
O planta des intalnita, comuna, musetelul are nevoie de caldura si multa lumina - care influenteaza cantitatea de uleiuri esentiale - si un sol putin umed. Planta se poate conserva punandu-se la uscat intr-un loc umbros si putin rece, apoi poate fi tinuta in pungi de hartie. In trecut, musetelul era recomandat pentru tratarea nevralgiilor si reumatismului articular, iar vechii egipteni il foloseau pentru scaderea febrei. Unele vechi texte de medicina spun ca uleiurile din musetel au si efect revigorant.
Florile de musetel contin: uleiuri esentiale (uleiuri eterice intre 0.38 si 0.81 la suta), vitaminele B1 si C, substante minerale (fosfor, potasiu, silicon, fier, magneziu, calciu, cupru, zinc), chiar glucide, lipide (desi in cantitati foarte mici) si acizi. Planta are proprietati calmante, analgezice, antiseptice. Poate fi folosita si in curele de detoxifiere. Folosita extern, planta are actiune cicatrizanta, emolienta si anti-inflamatoare, distrugand microorganismele. Musetelul este folosit si in industria cosmetica, pentru tratarea tenului cu probleme.
Medicina naturista recomanda folosirea musetelului pentru tratarea unei game largi de afectiuni si boli, de la gingivita si abcese dentare la stomatite, hiperaciditate gastrica, ulcer, gripe, raceli, sinuzita, astm bronsic, fiind util si pentru stres si anxietate.
GradinaMea.ro
Articole asemănătoare
-
Sapte ceaiuri medicinale si beneficiile oferite de acestea
Ceaiul de musetel: una dintre cele mai cunoscute si des folosite plante medicinale este folosita de multa vreme in medicina naturista, iar ceaiul fierbinte, cu sau fara indulcitor, aromat si cu gust placut, este recomandat pentru calmarea durerilor de gingii si dinti, ameliorarea durerilor digestive sau a crampelor musculare, dar si pentru tratarea reumatismului sau a indigestiei.
-
Cardamonul pentru sanatate
Are efect detoxifiant, antiinflamator, antibacterian, si poate fi consumat simplu, sub forma de infuzie sau ulei esential, in diverse combinatii cu alte plante medicinale.
-
Ceaiul de coada-calului in medicina naturista
Una dintre cele mai populare plante medicinale, cunoscuta si sub numele de barba ursului, sirulita sau iarba de cositor, coada-calului are surprinzatoare efecte antiseptice, detoxifiante, regleaza tensiunea arteriala, este recomandata in afectiunile renale si digestive, dar poate fi folosita sub forma de infuzie si extern pentru vindecarea mai rapida a ranilor superficiale.
-
Plante medicinale care se recolteaza in august
Avand o traditie de aceeasi varsta cu omenirea, fitoterapia este considerata printre cele mai vechi ramuri ale stiintei medicale. Prin prisma climatului temperat si a diversitatii formelor de relief, tara noastra a beneficiat de o paleta variata de plante de leac, care din pacate nu este apreciata la justa valoare.
-
7 plante medicinale de crescut in interiorul locuintei
Pentru cresterea plantelor medicinale nu este intotdeauna o conditie obligatorie sa dispui de o gradina spatioasa inundata de lumina. Lipsa de spatiu si de timp liber ar trebui sa va ingrijoreze mai putin dupa ce veti cunoaste urmatoarele 8 plante medicinale uzuale pentru interiorul locuintei.