Pastrarea fructelor si legumelor proaspete

 Daca ati avut anul acesta o recolta bogata, ati strans din belsug legume si fructe frumos colorate, gustoase si sanatoase, cu siguranta va ganditi sa pastrati o parte pentru iarna.

Nimic nu se compara cu legumele, fructele sau plantele aromatice proaspete pe timp de iarna. Avantajul de a fi gradinar consta si in asigurarea unei alimentatii sanatoase atat pentru dumneavoastra cat si pentru toti membrii familiei.

Pastrarea recoltei intr-o stare cat mai proaspata este o arta care nu se invata foarte greu. Atat legumele cat si fructele pot fi conservate, uscate, inghetate, puse la murat sau transformate in gem sau jeleu.

Uscarea

Una din cele mai bune metode pentru conservarea legumelor si plantelor aromatice este uscarea.

In cazul ierburilor, acestea trebuiesc asezate intr-un spatiu fara umezeala, pe suprafete plate. Puteti de asemenea sa grupati plantele si sa le atarnati cu florile in jos. Se vor usca la fel de bine.

In cazul legumelor procedeul este asemanator. Pastaile de fasole spre exemplu puteti sa le lasati la soare pana cand acestea se usuca si capata o culoare inchisa. La fel puteti incerca si cu rosiile.

Congelarea

Una din cele mai usoare metode, congelarea, va ajuta sa pastrati recolta pe intreaga perioada a iernii. Daca aveti un congelator voluminos nu ar trebui sa intampinati probleme. Fructele taiate, legumele de mici dimensiuni, pot fi congelate. Evitati acest procedeu in cazul legumelor cu frunze.

Fructele de padure precum zmeura sau afinele pot fi congelate intregi. La fel si capsunile.

Conservarea

Metodele de conservare sunt destul de numeroase. Cele mai multe depind de caldura si sterilitate. Din fericire orice leguma sau orice fruct din gradina dumneavoastra poate fi conservat.

Pentru acest lucru aveti nevoie de borcane si un recipient destul de incapator in care acestea sa incapa deoarece inainte de toate ele trebuiesc sterilizate. Puteti folosi de asemenea si plicurile comercializate de marile magazine. Inainte de toate esential este ca alimentele sa nu fie conservate intr-un mediu cu bacterii deoarece nu vor rezista pentru o perioada lunga de timp.

Articole asemănătoare

  • Cum sa pastram fructele si legumele proaspete mai mult timp

    Merele se tin departe de caldura si umiditate sau lumina puternica (mai ales daca sunt bine coapte), ideal intr-un loc intunecat si racoros, sau pot fi puse in frigider unde rezista pana la trei, chiar patru saptamani. Dar la fel ca majoritatea fructelor si legumelor odata ce sunt tinute la rece isi vor modifica atat gustul cat si textura.

  • Cinci solutii surprinzatoare pentru plante mai sanatoase

    Mai usor accesibile decat solutiile costisitoare din magazine, sunt usor de trecut cu vederea in ciuda efectului pozitiv pe care il au asupra florilor, fructelor si legumelor din livada sau gradina.

  • Strugurii si telina - in topul fructelor si legumelor contaminate cu pesticide in Franta

    ONG-ul Generations futures a publicat recent un studiu privind contaminarea cu pesticide a fructelor si legumelor consumate in Hexagon, iar cifrele s-au dovedit mult peste cele mai pesimiste asteptari, precizeaza lemonde.fr. Astfel, conform raportului 73 la suta dintre fructele analizate erau contaminate, iar in cazul legumelor procentul este de 41 la suta.

  • Ce noutati aduce sfarsitul verii in gradina de legume

    Asa cum ne-am obisnuit, la incheierea sezonului estival, reflectam la schimbarile produse in gradina de acest moment. Doar cateva zile ne mai despart oficial de toamna, iar acest lucru reiese cel mai lamurit din gradul de maturare al fructelor si legumelor.

  • Diete cu fructe, legume si peste. Ce peste este recomandat sa consumam?

    Orice dieta sanatoasa contine multe fructe, legume si peste. Daca in privinta fructelor si legumelor informatiile sunt in general bogate, ce ar trebui sa stim legat de consumul de peste.


Warning: fopen(cache/9e5ea4d15422255d7f2535b850e264a2) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139