Parcul natural
Parcul "Nicolae Romanescu" este cel mai mare si mai cunoscut parc al Craiovei si al treilea ca marime din Europa. Situat in partea de sud a orasului, acesta se intinde pe o suprafata de 96 de hectare si a fost amenajat incepand cu secolul XX, la initiativa primarului Nicolae Romanescu. Parcul se gaseste pe locul unde, la mijlocul secolului al XIX-lea, se afla mosia si gradina familiei Bibescu.
Pentru a-si pune in practica ideea de a infrumuseta orasul, Nicolae Romanescu a stiut ca are nevoie de aceasta zona. Arhitectul desemnat pentru realizarea proiectului a fost Edouard Redont, cel care a proiectat si Expozitia Nationala din Parcul Carol - Bucuresti. Constructia parcului a inceput in anul 1897 si a fost inaugurata in 1903 in prezenta Regelui Carol. Parcul a fost realizat in stil romantic.
De a lungul timpului au fost executate numeroase lucrari care au sporit frumusetea parcului. Intre anii 1954-1956 s-a construit portalul existent azi la intrarea principala, s-a realizat imprejmuirea cu gard cu stalpi si soclu de beton si plasa de sarma, a fost reconstruit si marit debarcaderul. Prestigiosi creatori romani au contribuit cu opere de arta la infrumusetarea acestui loc. In 1943, ca un omagiu adus celui care s-a ocupat indeaproape de realizarea parcului, la intrarea principala, a fost amplasat bustul lui N. Romanescu.
Parcul “Nicolae Romanescu” detine cateva obiective foarte interesante. Punctul sau central il reprezinta lacul intins pe patru hectare. Podul Suspendat este un pod foarte vechi situat deasupra apei, care desparte doua dealuri. Pe unul dintre dealuri, in apropierea podului, se afla un castel (fost restaurant) cunoscut sub numele de Castelul Fermecat.
In marginea de sud-est a parcului se gaseste hipodromul, intins pe o suprafata de 20 ha, cel mai mare din tara la inaugurarea sa in 1903. El era folosit pentru curse de trap si galop. Din anul 2000 nu s-a mai desfasurat nicio activitate in cadrul hipodromului.
Gradina zoologica a fost construita tot la inceputul secolului XX. Langa ea - debarcaderul, iar in apropierea lor se gaseste chioscul rotund al fanfarei, chiosc comandat la atelierele din Viena. Langa acesta este teatrul de vara.
Sursa foto: Wikipedia.org
I. C.
Articole asemănătoare
-
Parcul Natural Defileul Muresului Superior
Parcul Natural Defileul Muresului Superior este o arie protejata situata in regiunea central-nordica a Romaniei, in raza comunelor Deda, Rastolita, Lunca Bradului si Stanceni.
-
Parcul Natural Putna Vrancea
Ocupand sectorul central nord-vestic al Muntilor Vrancei, unde interactiunea activitatilor umane cu natura a creat de-a lungul timpului o zona distincta, Parcul Natural Putna Vrancea constituie una dintre cele mai reprezentative arii protejate din tara noastra.
-
Parcul Natural Cefa
Parcul natural Cefa este o arie protejata de interes national pe teritoriul judetului Bihor. Din punct de vedere al marimii este al doilea din judet, acoperind o suprafata de 5002 ha din care circa 60% se afla in raza comunei Cefa, iar 40% in Sannicolau Roman.
-
Parcul Natural Muntii Maramuresului
Parcul Natural Muntii Maramuresului a luat nastere in noiembrie 2004 avand ca argument principal biodiversitatea crescuta si imbinarea fericita a activitatilor umane cu mediul inconjurator.
-
Parcul Natural Lunca Muresului
Parcul Natural Lunca Muresului este o arie protejata constituita la data de 11 ianuarie 2005, in aval de municipiul Arad, de-a lungul raului Mures, pana la granita cu Ungaria.