Parcul National Tatra, Slovacia
Parcul National Tatra este cea mai veche arie protejata din Slovacia si cuprinde cel mai scurt masiv montan din lume ce poarta numele de Tatra Inalti. Necesitatea conserarii ecosistemelor din Muntii Tatra a fost exprimata intaia data la sfarsitul secolului al XIX-lea.
Oficial parcul a luat fiinta in anul 1949 pe o suprafata de 738 km patrati, in cooperare cu Polonia. Acesta are scopul sa asigure continuitatea florei si faunei care se remarca prin diversitate si chiar unicitate, daca ne gandim la speciile endemice. Regiunea muntilor Tatra Inalti este remarcabila si prin faptul ca aici este concentrat cel mai mare numar de lacuri naturale ("pleso") din Slovacia.
Peisajul este dominat de paduri dese de foioase in sectoarele joase si de culmi golase la peste 2000 m altitudine. Doua treimi din parc sunt acoperite cu paduri, in special de molid, brad si pin norvegian. Totusi, cercetatorii au identificat la nivelul intregului parc nu mai putin de 1300 specii de plante, dintre care 37 sunt endemice pentru Muntii Tatra si mai mult de 40 se mai gasesc doar in Muntii Carpati.
Altitudinea maxima este atinsa in Vf Gerlachovsky (1655 m), fiind cu numai 111 m deasupra bine cunoscutului Vf Moldoveanu din Muntii Fagaras. Parcul National Tatra este atat un paradis al cataratorilor cat si o atractie remarcabila pentru cei care prefera traseele usoare. In total, circa 600 km masoara traseele puse la dispozitia turistilor.
De interes general este si Muzeul TANAP care descrie evolutia cadrului natural local prin intermediul geologiei si biologiei, punand la dispozitie in acest sens cateva exponate edificatoare. In anul 1993 Parcul National Tatra obtine statutul de rezervatie transfrontaliera a bioseferei din partea UNESCO.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Parcul National Semenic – Cheile Carasului
Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.
-
Parcul National Cozia
Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.
-
Parcul National Ojcow, Polonia
Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.
-
Parcul National Rondane, Norvegia
Parcul National Rondane a luat fiinta in anul 1962 si a dobandit astfel titlul de cel mai vechi parc national de pe teritoriul Norvegiei.
-
Parcul National Northumberland
Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.