Parcul National Retezat
Intrucat vremea buna pune stapanire peste
Daca sunteti iubitori de natura si aveti pasiunea de a surprinde cu aparatul foto peisaje cat mai salbatice, nu ar trebui sa stati prea mult pe ganduri pentru a alege Parcul National Retezat. Acesta este cunoscut ca unul dintre cele mai salbatice locuri din
Parcul are o suprafata de 380 km patrati si adaposteste una dintre ultimele suprafete din Europa acoperite cu paduri primare. Altitudinile ridicate concretizate prin existenta a aproximativ 60 de varfuri si vegetatia mixta bogata contribuie la crearea unui aer de calitate.
Daca ati strabate intreaga suprafata a parcului ati putea inumara peste 100 de lacuri glaciare. Lacurile Bucura (care are o intindere de 8,86 hectare) si Zanoaga (cu o adancime de 29 m) sunt cele mai cunoscute si atrag cei mai multi turisti pentru caracteristicile lor extreme.
Lupii, mistretii, pisicile salbatice, cerbii lopatari si ursii bruni sunt cateva dintre speciile faunistice regasite in desisurile acestui teritoriu al Muntilor Carpati. Dintre cele mai valoroase si rare exemplare amintim capra neagra. Din pacate, desi este ocrotita de lege fiind o specie amenintata cu disparitia, in continuare este o victima frecventa a braconajului.
Datorita calcarului si a conditiilor geologice specifice au aparut de-a lungul timpului numeroase pesteri, chei si doline care constituie o provocare pentru multi turisti dornici de alpinism si aventura. Formatiunile sunt apreciate in egala masura si pentru peisajul pitoresc pe care il creeaza.
In timpul verii aici veti beneficia de un adevarat spectacol de culori dupa inflorirea unor specii vegetale foarte frumoase si rare, precum bujorul de munte sau rhododendronul care impanzesc culmile golase.
Chiar daca ati vizitat de mai multe ori Parcul National Retezat sau urmeaza sa o faceti in curand, veti fi fara indoiala la fel de fascinati deoarece in aceste locuri nu veti cunoaste plictiseala si monotonia.
Articole asemănătoare
-
Parcul National Semenic – Cheile Carasului
Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.
-
Parcul National Cozia
Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.
-
Parcul National Ojcow, Polonia
Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.
-
Parcul National Rondane, Norvegia
Parcul National Rondane a luat fiinta in anul 1962 si a dobandit astfel titlul de cel mai vechi parc national de pe teritoriul Norvegiei.
-
Parcul National Northumberland
Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.