Parcul National Buila-Vanturarita
Buila Vanturarita este cel mai mic parc national din Romania ca suprafata, dar sub raportul valorii nu cunoaste nicio deosebire de celelalte. Zona protejata a luat fiinta in 2004 si se suprapune peste masivul omonim regasit in partea central-nordica a judetului Valcea. Unitatea de relief careia i se subordoneaza, si cu care se afla in stransa legatura din punct de vedere genetic, litologic si al ecosistemelor, sunt Muntii Capatanii.
Parcul cuprinde creasta calcaroasa, liniara, a masivului Buila Vanturarita, de la vest de Cheile Bistritei valcene, pana la est de Cheile Olanesti, adica circa 14 km lungime. Creasta este dominata de cele doua varfuri care au dat numele masivului: Buila (1849 m) si Vanturarita Mare (1885). In aceste conditii de altitudine, se regasesc paduri de amestec, de molid si fag in defileul Muresului, paduri de molid in bazinul Neagra, paduri de molid in amestec cu zambru, iar la peste 1900 m, pajisti alpine.
La acestea se adauga, in anotimpul cald, florile viu colorate care insufletesc pasunile. Printre speciile vulnerabile din cauza supraexploatarii si a altor tulburari de mediu se numara: bulbucul de munte (Trollius europaeus), tulichina pitica (Daphne mezereum) si iedera alba (Daphne blagayana).
Studiile de specialitate desfasurate de la inceputul secolului XX pana astazi au pus in evidenta 1004 specii de plante vasculare. In cadrul reliefului muntos exista o diversitate mare a tipurilor de habitat.
Acest complex de factori corelat cu pozitia fata de centrele genetice si caile de migratie a florei si a faunei, a determinat existenta unor elemente foarte diferite: eurasiatice, europene si central-europene, alpino-carpatice, submediteraneene, carpato-balcanice ca si o serie de specii endemice sau subendemice.
Un element de atractie si valoare suplimentar al parcului il constituie existenta in perimetrul acestuia sau in imediata apropiere a numeroase obiective cultural-istorice: manastirile Arnota, Bistrita, Horezu, Frasinei, schiturile Patrunsa, Pahomie, Iezer, Bradu, Jgheaburi, precum si traditiile, obiceiurile si arhitectura traditionala din satele de la poalele muntelui.
Sursa foto: Wikipedia.org
I. C.
Articole asemănătoare
-
Parcul National Semenic – Cheile Carasului
Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.
-
Parcul National Cozia
Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.
-
Parcul National Ojcow, Polonia
Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.
-
Parcul National Rondane, Norvegia
Parcul National Rondane a luat fiinta in anul 1962 si a dobandit astfel titlul de cel mai vechi parc national de pe teritoriul Norvegiei.
-
Parcul National Northumberland
Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.