Padurea - ecosistem terestru complex

 Cu exceptia regiunilor cu climat extrem, suprafata Pamantului ofera in general conditii favorabile pentru dezvoltarea padurii. Indiferent ca sunt ecuatoriale (permanente) sau cu frunze cazatoare, functiile lor in natura sunt universale.

 

Datorita intensitatii relatiilor care se stabilesc intre organisme si factorii de mediu, padurea este considerata cel mai complex ecosistem terestru. Schimburile de energie, masa si informatie care au loc aici conditioneaza echilibrul mediului inconjurator.

 

Este suficient sa cunoastem ca  doua treimi din cantitatea de oxigen existent la nivel global  este furnizata de arbori si arbusti pentru a constientiza rolul important pe care il are in viata noastra.

 

In timpul zilei, la nivelul frunzelor verzi are loc procesul de fotosinteza care consta in captarea dioxidului de carbon si eliberarea oxigenului. Acesta constituie de fapt una dintre cele mai importante functii ale padurii.

 

Prin evapoarea apei de pe frunze padurea contribuie la mentinerea umiditatii in atmosfera si la mentinerea unor temperaturi ponderate in timpul verii. Urmarind  harta temperaturilor intr-o zi caniculara veti observa ca parcurile si zonele cu vegetatie bogata reprezinta singurele spatii in care temperaturile se mentin la valori acceptabile, fiind adevarate "insule" de racoare. Mai exista insa un motiv pentru care se intampla acest lucru: padurea formeaza o bariera protectoare impotriva radiatiei solare.

 

In zonele cu climat temperat stratul foliar bogat din perioada de maxima dezvoltare diminueaza  poluarea fonica, reduce viteza vantului si efectele devastatoare ale acestuia din timpul furtunilor.

 

Datorita arborilor cu radacini care pot patrunde pana la cativa metri in pamant, padurea reprezinta una dintre cele mai eficiente metode naturale de prevenire a alunecarilor de teren si a viiturilor.

 

Fiind un mediu atat de echilibrat si complex, este evident de ce a atras din cele mai vechi timpuri vietuitoarele. In functie de latitudine, de  complexitatea invelisului vegetal si de elementele pe care le pune la dispozitie padurea ofera adapost pentru sute sau chiar mii de specii de animale.

 

Pentru societatea umana aceasta are si o deosebita importanta economica. Diversitatea si calitatea speciilor de arbori a determinat exploatarea lor in vederea valorificarii materialului lemnos.

 

In epoca moderna padurea a capatat si alte dimensiuni, cele mai importante fiind cea estetica si cea recreativa.

Articole asemănătoare

  • Sos de ceapa cu boia si zahar

    O reteta clasica, usor de pregatit acasa si potrivita pentru o gama larga de preparate, de la carnea de pui sau porc la legume coapte sau prajite. Notele dulci ale zaharului si cele usor acide oferite de otet fac gustul pregnant si complex.

  • Cynar - bitterul cu gust de anghinare

    Cynar este o bautura mai putin obisnuita, in care anghinarea "joaca" rolul principal, alaturi de o duzina de alte plante si ierburi, rezultatul final fiind un gust complex, cu note de mirodenii, fructe, puternic, vegetal, cu esente exotice.

  • Flora, comoara de pret a Muntilor Bucegi

    In tot cuprinsul Bucegilor, din fundul vailor pana in varfurile cele mai semete, flora deosebit de bogata ofera privelisti incantatoare si reprezinta o trasatura caracteristica a masivului.

  • Padurea Mociar, cea mai batrana din Romania

    In drum spre statiunea Sovata veti intalni satul Nadasa, o pitoreasca asezare intinsa de-a lungul vaii cu acelasi nume, strajuita de dealuri domoale acoperite cu pajisti si paduri.

  • Plante folositoare in caz de hipocalcemie

    Dupa cum indica numele acestei afectiuni, ea se caracterizeaza prin scaderea concentratiei calciului din sange sub nivelul normal (9-11 mg/100 ml) ca urmare a unui complex de factori.


Warning: fopen(cache/dd730e1a0143b9ac5346df0d20785f95) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139