Padurea Umbra, Italia
Foto: bicycleitaly.org
Una dintre cele mai valoroase regiuni din Italia, sub aspectul peisajelor si a resurselor turistice, se afla in partea de sud-est a acestei tari, in zona promontoriului Gargano.
Din acest motiv, inca din anul 1993 s-au pus bazele unui parc national care sa protejeze si sa valorifice tot ceea ce este valoros din punct de vedere natural si chiar cultural.
Marele parc national, care cuprinde si insulele Tremiti si insula Pianosa pune in centrul atentiei padure Umbra ce se intinde pe o suprafata de 11 000 ha.
Secole la rand, cu putin noroc si bunavointa din partea oamenilor, padurea a scapat nevatamata din calea incendiilor si a defrisarilor. Rezultatul este privit cu apreciere astazi de catre cei care ajung sa cunoasca aceste locuri fascinante. Padurea Umbra se numara printre putinele areale din Europa care au mai ramas neafectate de societate.
In anul 1984 padurea a atras un numar de 360 000 vizitatori, ceea ce a determinat autoritatile sa ia masuri in vederea asigurarii unei infrastructuri adecvate. Astfel, au fost imbunatatite soselele, s-au stabilit 20 zone pentru picnic si 2 parcari destinate autobuzelor.
Arborii care predomina sunt artarul, pinul, cedrul si stejarul, cea mai mare parte a acestora fiind reprezentate prin exemplare batrane. Din loc in loc isi fac aparitia arbori "Carpino" si alte formatiuni vegetale rare. Dintre speciile endemice, care sunt in numar de 17, le vom aminti doar pe cele care merita retinute: ophrys promontorii, ophrys gargnica si ophrys sipontensis. Varietatea orhideelor este reflectata de cele 60 specii si subspecii intalnite in padurea Umbra.
Fauna este de asemenea extrem de variata si bogata. Un spatiu atat de adapostit si protector, cum este padurea Umbra, nu putea sa nu atraga vietuitoarele. Emblematic este cerbul de Gargano, o specie endemica de mare valoare. Alte animale care pot fi intalnite sunt bursucii, iepurii, pisicile salbatice si o serie de specii de pasari.
Unii specialisti considera ca numele padurii Umbra ar proveni de la poporul umbrilor care au stapanit in trecut aceste locuri, in timp ce altii sustin ca numele i se trage de la aspectul intunecos, umbros, pe care il are mai tot timpul din pricina vegetatiei abundente.
I. C.
Articole asemănătoare
-
Rosiile “Inima de Albenga”
Sunt rosii bune pentru salate, gustari, retete diverse, fiind foarte populare in Italia (de altfel numele vine de la orasul Albenga din regiunea Liguria) si nu numai. Pot fi cultivate pe suprafete extinse sau in gradini cu spatiu redus si in sere
-
Zambila Woodstock – parfum dulce si colorit viu
Soi de zambile foarte apreciate de gradinari si florari pentru coloritul lor intens, care variaza in functie de sol si lumina de la rosu deschis la mov si chiar la castaniu, mai ales daca le veti planta intr-o zona unde sa aiba multa umbra.
-
Santana, liliacul cu parfum greu de uitat
Varietate de liliac ce pare sa aiba toate avantajele pentru un gradinar cu sau fara experienta, Santana este un soi rezistent la seceta si la ger, longeviv, suporta usor poluarea spatiilor citadine, se adapteaza atat la zone cu mult soare cat si la semi-umbra si nu necesita lucrari speciale si costisitoare de intretinere.
-
Plante curioase
Perceptia oamenilor asupra mediului in care traiesc este subiectiva, niciodata un inuit nu va putea privi de pilda padurea ecuatoriala in acelasi mod cu un locuitor oarecare al continentului negru.
-
Sparanghelul - intre delicatesa si medicament natural
Bucataria traditionala ajunsa la un rafinament desavarsit in state precum China, Italia sau Franta, si-a dovedit in repetate randuri afinitatea pentru legumele si fructele cu gust bun si proprietati remarcabile.