Muscata
Pelargonium (Muscata), planta cu flori multe, viu colorate si frunze frumoase, rotunjite si usor parfumate, se simte bine in plina lumina si plin soare, intr-un loc aerisit, dar fara curenti de aer.
Mutarea plantei se face primavara. La plantele mai batrane se scurteaza radacinile prea lungi si prea groase si se taie la jumatate din inaltime tulpinile pentru a usura aparitia unor noi lastari. Cand florile se ofilesc taiati ramurile pe care se afla prima pereche de frunze de sub flori.
Daca radacinile incep sa iasa afara prin orificiile de drenaj, plantele tinere pot fi mutate mai des in vase cu diametrul de circa 13-15 cm. Pentru a stimula cresterea de noi ramuri retezati varfurile nou crescute.
Asigurati vara o temperatura intre 20 si 24 grade Celsius. Mentineti umiditatea compostului si lasati sa se usuce de la o udare la alta.
La interval de doua saptamani, din luna aprilie pana in luna septembrie, adaugati in apa de udat un ingrasamant lichid.
La jumatatea verii, cand se termina perioada de inflorire, se lasa plantele in repaus timp de 6 saptamani si se uda doar pentru a evita uscarea compostului si se intrerupe adaugarea ingrasamantului.
Dupa acest timp se revine treptat la ingrijirea normala.
Mutarea in alte vase si taierea se amana pentru sfarsitul verii, inceputul toamnei.
Precautii. Udarea abundenta poate determina aparitia unor ciuperci si putrezirea tulpninii sau radacinii.
Frunzele pot fi atinse de rugina sau de Botrytis cinerea.
Varietati.
Printre speciile parfumate: Pelargonium crispum - frunzele sunt rotunjite, marginile lor sunt incretite si emana o aroma de lamaie.
Pelargonium graveolens sau muscata-trandafir - este denumita astfel pentru parfumul de trandafir pe care il au frunzele.
Muscatele sunt plante destul de rezistente la temperaturi scazute, dar si la soare direct. Metodele de inmultire sunt cele prin butasi sau prin seminte. Inmultirea prin butasi este mai sigura si mai rapida, iar planta tanara va pastra trasaturile plantei mame. Atunci cand folositi seminte (gasiti pliculete cu seminte de muscate in culori diverse) aveti grija sa nu le plantati intr-un vas adanc, pentru ca umezeala se va acumula si radacinile in formare vor fi afectate. In general semanaturile au nevoie de lumina, udare moderata si temperaturi de peste 22 grade Celsius.
Primele seminte vor incolti cam in 7 zile, dar pana vor rasari toate, vor trece cam 2-3 saptamani, in functie de adancimea la care le plantati (in general 1-2 cm).
Pentru ca semintele de muscate sunt mari, daca le plantati rar intr-o jardiniera putin inalta, atunci nu mai aveti nevoie de transplantare. In general aceasta se face cand plantele au 2 perechi de frunze.
In cazul plantelor batrane, la baza nu mai cresc frunze si au tendinta sa creasca inalte si sa nu infloreasca. In aceasta situatie, este recomandat sa folositi vlastarii tineri din varf (sa-i rupeti si sa-i replantati in alt vas).
Muscatei ii place solul cu pH in jur de 6-6,2 (pamant de florarie), dar si pamantul fertil de gradina. Nu e nevoie sa folositi ghivece mari, solul bine drenat si foarte usor. Trebuie sa aveti mereu grija sa dati gauri la ghivece pentru scurgerea apei suplimentare.
Daca temperaturile sunt in jur de 20-25 de grade Celsius, atunci udarea trebuie sa se faca de 2-3 ori pe saptamana. Daca vara planta este tinuta in soare direct mai multe ore, atunci frunzele din varf se vor vesteji temporar. Uneori vara trebuie udata chiar in fiecare zi.
Cand frunzele sunt prafuite si nu exista posibilitatea sa fie spalate de ploaie, atunci puneti ghiveciul in cada din baie si stropiti frunzele cu apa. Cel mai bine este sa verificati daca apa este dura, pentru ca multe plante sunt afectate de aceasta. Puteti scapa de aceasta problema (mai ales daca stati la bloc) prin fierberea si racirea apei folosita la udarea/stropirea plantelor sau prin lasarea apei in sticle mai multe zile, la temperatura camerei. Insa, cea mai buna apa pentru udare este cea de ploaie. Cand afara sunt peste 15 grade Celsius puteti scoate planta in balcon. Probabil ca ii vor cadea cateva frunze din cauza socului termic, dar ii vor creste altele in scurt timp. Daca vreti sa-i stimulati cresterea si florile sa fie mai mari si mai stralucitoare, puteti folosi un ingrasamant pentru plante cu flori.
Exista mai multe combinatii de ingrasaminte, dar nu trebuie sa le folosim prea des. O data sau de doua ori pe luna, dupa masura recomandata pe eticheta ingrasamantului, este mai mult decat suficient. Dupa fertilizare frunzele vor creste chiar de la baza si vor aparea vlastari noi.
Muscata poate inflori in orice anotimp daca are indeplinite conditiile minime de lumina, apa si temperatura. Prefera temperaturi de 15-18 gr. Celsius pentru inflorire. Daca lumina este insuficienta, frunzisul va fi sarac si deschis la culoare, patat. Rugina care apare in mod frecvent pe frunze se intinde rapid, de aceea cand vedeti o frunza patata trebuie rupta pentru a evita imbolnavirea altora.
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Trei plante de interior cu un parfum aparte
Plantele de apartament aduc un plus de culoare si mult verde, mai multa energie si vitalitate, ne pot ajuta sa ne reducem nivelul de stres la capatul unei zile obositoare, au in general nevoie de putina atentie si apa si ne fac sa ne simtim mai repede "acasa".
-
Plante toxice pentru animalele de companie
Plantele si animalele de companie sunt cele doua coordonate dupa care se ghideaza o buna parte din populatia globului. Orice iubitor de natura intelege rostul si frumusetea ficarei specii in parte, iar la un moment dat, inevitabil, ajunge in ipostaza sa le aleaga pe amandoua.
-
Invata sa transformi florile din gradina in parfum
Pentru a ajunge unde este acum, omenirea a fost calauzita in istorie printre multe altele si de miros, in senul larg al termenului.
-
Plante care iubesc razele directe ale soarelui
Cresterea plantelor la soare, in containere sau direct in sol, este o adevarata incercare daca nu sti sa alegi varietatile potrivite.
-
Ingrijirea pielii in perioada rece
In perioada rece, tesutul nostru epitelial simte nevoia de o hranire mult mai profunda pentru a nu deveni aspru, uscat, iritat sau crapat.