Marul lupului, mai puternica decat orice planta medicinala din Romania

Este de departe cea mai puternica planta medicinala din Romania si cu toate acestea putini o recunosc in natura si ii acorda locul cuvenit intre remediile fitoterapeutice. Marul lupului este o planta cu indelungata traditie pe teritoriul tarii noastre, fiind utilizata inca din cele mai vechi timpuri. Primele consemnari cu privire la folosirea ei in scopuri medicinale dateaza de acum 5000 de ani, din Egiptul antic, unde fusese denumita “iarba cobrei”.  

In functie de regiune, planta mai este cunoscuta in popor ca dalac, cucurbetea, cucurbetica, fasolea-cioarei, lingura-popii, fasolica si remf.  Marul lupului apartine familiei Aristolochiaceae si se intalneste frecvent prin locuri virane, pe marginea drumului si prin vii. Creste in inaltime jumatate de metru, uneori chiar mai mult. Are flori galbene si frunze care amintesc de cele ale fasolei. Planta se dezvolta atat de vivace, si are o rezistenta atat de mare la insecte, boli si ierbicide incat pune mari probleme in mediul rural. 

Din cauza caracterului invaziv, fara o interventie corespunzatoare planta poate  sufoca celelalte culturi.  In scopuri terapeutice se recolteaza partea aeriana a plantei, in timpul infloririi, deoarece contine acid aristolochic si ulei volatil. Acidul aristolohic este un carcinogen puternic care se intalneste natural in Aristolochia (Marul lupului), un ingredient folosit in diferite preparate traditionale pentru slabit sau dureri reumatice. Marul-lupului este recunoscuta ca fiind planta anticancer si antihepatita virala!

Florile apar in perioada mai-iunie la subsoara frunzelor. Aceasta buruiana are atat de multe aplicatii incat s-ar putea scrie tomuri intregi despre ea. Vom incerca, totusi, sa enumeram cele mai cunoscute situatii in care se recomanda: acne, herpes, psoriasis, varice, ulcer varicose, eczema, arsuri, hemoroizi, rani mici, intepaturi de insect, degeraturi, ulceratii ale pielii, boli tegumentare. 

Studiile au aratat ca extractele de marul lupului ofera protectie impotriva razelor solare, stimuleaza regenerarea celulelor si imbunatatesc aspectul pielii. Marul lupului este o planta puternic activa dar toxica, motiv pentru care NU se foloseste intern.  

Sursa foto: wikipedia.org 

I. C. 
editor artline.ro 

Articole asemănătoare

  • Trandafirii Coffee Break

    Un nume inedit pentru un soi de trandafir teahibrid cu un colorit aparte, un rosu caramiziu in partea din centru a florii si cu tente visinii la margine, acest Coffee Break este o alegere mai mult decat interesanta pentru gradina.

  • Trandafir catarator Amadeus

    O varietate foarte populara de trandafir catarator, cu flori mari de un rosu puternic, rezistent la boli si daunatori, Amadeus este una dintre cele mai bune optiuni daca vreti un tip de trandafir agatator care se planteaza relativ usor, este longeviv si mai mult decat orice este foarte aspectuos.

  • Ghioceii, mai mult decat simpli vestitori ai primaverii

    Florile “vedeta” ale lunii martie sunt mai mult decat banale martisoare pe care le oferim celor dragi. Ghioceii au pe langa calitatea de a ne aduce buna dispozitie si proprietati terapeutice recunoscute in lumea medicala.

  • Flori potrivite pentru cadoul de Ziua Indragostitilor

    Fiind acea luna din an care include sarbatoarea Dragobetelui, februarie tinde sa-si piarda orice conotatie secundara, pentru ca - mai mult decat orice - oamenilor le place sa iubeasca si sa fie iubiti.

  • Lucerna, mai mult decat o simpla planta furajera

    Lucerna este o planta leguminoasa din categoria celor furajere. Acest lucru a generat multe confuzii de-a lungul timpului, cel mai frecvent crezandu-se ca planta nu ar mai detine vreo alta utilitate.


Warning: fopen(cache/5a231560a3877fdab8403fed26b2ecdb) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139