Lithops, planta supranumita ”piatra insufletita”
Lithops este socotita de oamenii de stiinta una dintre cele mai bizare plante din natura. De ce? Pentru ca la prima vedere nu are nimic in comun cu celelalte reprezentante ale regnului din care face parte.
I se mai spune si “piatra insufletita” sau “piatra vie” din pricina adaptarilor pe care le-a realizat in conditiile climatice aspre din Namibia si Africa de Sud. Privita mai atent, insa, planta functioneaza ca oricare alta, iar frunzele, nicidecum absente ci doar transformate, s-au specializat mai mult in retinerea umezelii.
Aspectul plantei Lithops, asemanator cu al unei pietre, este explicat de cercetatori ca o masura de evitare a pradatorilor. Din fericire pentru iubitorii florilor de apartament, oricine poate avea in propria locuinta una sau mai multe exemplare de Lithops intrucat semintele plantei suculente se comercializeaza intens mai ales pe internet.
Un alt avantaj il constituie faptul ca plantele nu sunt pretentioase si nu necesita conditii exceptionale de crestere. Toate cele necesare sunt: lumina, caldura si un sol bine drenat. In regiunile temperate ale Pamantului, plantele se tin complet uscate pe parcursul anotimpului rece, si se uda doar dupa ce frunzele vechi au fost inlocuite de altele noi.
In schimb, se uda toamna, inainte sa intre in perioada de dormitare ce are loc iarna. Cele mai bune rezultate, in cazul plantei Lithops, se obtin in conditii de sera.
Sursa foto: Wikipedia.org
I. C.
Articole asemănătoare
-
Lichenul de piatra si medicina naturista
Este o planta medicinala cu efecte calmante, antiinflamatorii si antibiotice, dar si detoxifiante.
-
Trei flori ciudate
Piatra vie (Lithops comptonii): la prima vedere pare ca aveti in fata o piatra cenusie, rotunda, de rau, pe care printr-o minune au aparut una sau mai multe flori galbene, cu petale mari inguste si semanand destul de bine cu niste crizanteme.
-
Plante neobisnuite
Un adevarat campion, aceasta bizara planta din Namibia poate fi intalnita doar aici, in zonele desertice, si pare sa reziste in orice conditii, oricat de dificile.
-
Planta de “Trei Rai”, buna pentru bolile de ficat
Planta de Trei Rai, ficateaua sau popalnicul iepuresc este o planta micuta, acoperita cu perisori, din familia ranunculaceelor. Planta creste frecvent in padurile de foioase de deal si de munte. Frunzele sale, impartite in trei lobi, raman verzi si in anotimpul rece.
-
Aglaonema, o planta de interior decorativa prin frunze
Aglaonema este o planta in forma de tufa ramificata, originara din Asia de sud-est, apreciata pentru frunzele in forma de lance, de culoare verde cu dungi alb-argintii, verde inchis ori crem. Planta numara peste 60 de specii,