Hipertiroidia
Hipertiroidia numita si gusa exoftalmica sau boala Graves-Basedow, reprezinta o disfunctie tiroidiana determinata de hipersecretia hormonilor tiroidieni, ca urmare a hiperactivitatii hipotalamice hipofizare.
Exoftalmia, precum si prezenta gusei sau a nodului tiroidian sunt semne obiective care indica prezenta bolii in peste 50% din cazuri.
Fitoterapia si homeopatia sunt optiuni terapeutice pentru formele usoare, sesizate din timp sau pentru curele de intretinere, in pauza dintre tratamentele alopate, plantele recomandate avand fie actiune directa, de reglare a functiilor tiroidiene, fie indirecta, pentru corectarea tulburarilor neurovegetative care insotesc hipertiroidia.
I. Uz intern
Paducelul-planta nu actioneaza direct asupra glandei tiroide, dar este de neinlocuit in tratamentul simptomatic al tulburarilor cardiovasculare asociate hipersecretiei acesteia. Se foloseste tinctura sau maceratul glicerinat, din care se iau cate 10-20 de picaturi, de trei ori pe zi, inainte de mese, preventiv sau curativ. Acelasi efect se poate obtine si prin amestecarea in parti egale a tincturilor de paducel si de valeriana.
Valeriana- pentru corectarea tulburarilor neurovegetative care insotesc hipertiroidia se recomanda tinctura, administrata in doza zilnica de 30 de picaturi, repartizata in trei prize echidistante ca durata.
Matraguna- medicina homeopata recomanda un produs specific, utilizabil in cazul persoanelor bolnave, la care se sesizeaza un tablou simptomatic care cuprinde nervozitate, tremuraturi ale extremitatilor, dilatareaa pupilelor, congestia fetei, palpitatii, senzatie de pulsatii.
Angelica- se lasa la macerat timp de 6-8 ore, o lingurita de pulbere de radacini intr-o cana de apa rece, se filtreaza si se bea in mai multe reprize.
II.Uz extern
Pinul- trimestrial se face o cura de 12-15 bai generale cu cate o procedura zilnic, punand in cada de baie, in care apa se afla la temperatura corpului, un extract preparat fie prin infuzare, fie prin fierbere din 150 de grame de cetina si 3-5 litri de apa. Durata baii nu trebuie sa depaseasc 30 de minute.
Bradul- se face o infuzie de cetina proaspata, care se foloseste apoi drept cataplasma in caz de hiper- si hiotiroidie.
Ridichea-remediu deopotriva pentru tratamentul hipotiroidei hiperactive cat si al hipotiroidei.
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Mierea - actiuni toxice si contraindicatii
Mierea este cunoscuta ca una dintre cele mai sanatoase alimente pe care ni le-a oferit natura. Cu toate acestea nu intotdeauna efectele sale sunt binefacatoare pentru toti si in orice cantitate ar fi consumata.