Eucaliptul curcubeu - o opera a naturii

 

Foto: archinect.com

 

 Pe masura ce se coboara de la Poli spre Ecuator complexitatea si diversitatea ecosistemelor cresc datorita conditiilor climatice caracteristice fiecarei regiuni geografice in parte. Speciile de animale si plante ce corespund mediului tropical vor fi probabil primele care vor atrage atentia oricarui calator ce s-ar incumeta sa parcurga un astfel de itinerariu. 

 

Eucaliptul curcubeu (Eucalyptus deglupta) este una dintre cele mai apreciate specii vegetale ale climatului tropical umed. La realizarea acestui lucru contribuie atat aspectul sau inconfundabil cat si extinderea sa redusa ce se limiteaza la cateva regiuni din insulele Papua Noua Guinee si Filipine.

 

Este de remarcat ca Eucaliptul curcubeu reprezinta singura specie din Genul Eucalyptus a emisferei nordice care creste in mod natural in padurile tropicale.

 

Denumirea plantei provine de la aspectul multicolor al scoartei  trunchiului, care se prezinta sub forma unor benzi colorate in nuante diferite.  Pe parcursul anului, eucaliptilor impozanti ce ating adesea 70 m,  le cad pe rand mai multe straturi de scoarta pentru a fi inlocuite de altele noi. Acestea sunt la inceput de un verde intens ca mai tarziu sa evolueze in  culori precum albastru, portocaliu, violet si maro in cele din urma.

 

Prima impresie creata la vederea unor astfel de exemplare este ca trunchiurile masive au fost pictate de o persoana. Adevarul este ca aici natura si-a manifestat simtul artistic intr-o mai mare masura decat in alte locuri ale planetei.

 

Din nefericire soarta acestor minunati eucalipti devine incerta intrucat lemnul lor s-a transformat intr-una dintre cele mai valoroase materii prime in confectionarea mobilierului de lux. Pe langa aceasta utilizare specia mai este destinata obtinerii celulozei si a  hartiei albe.

 

In afara de legatura cromatica dintre Eucaliptul curcubeu si fenomenul atmosferic de la care  si-a primit numele, acestea mai au in comun starile de contemplare si de liniste pe care le impartasesc privitorilor entuziasti. 

Articole asemănătoare

  • Stromberg, prunele care au o regina

    Un soi vechi si foarte indragit in Germania si nu numai, fiind aduse in Stromberg din Franta si Spania prin secolul al XVIII-lea, foarte apreciate pentru gustul lor foarte dulce, cu usoare note acide, sunt si singurele prune care au in fiecare an o regina a lor.

  • Plante utile pentru combaterea daunatorilor din gradina

    Exista o lege a naturii potrivit careia toate componentele mediului se armonizeaza. In realitate mereu vor fi exceptii, iar persoanele care se indeletnicesc cu gradinaritul cunosc bine acest lucru. Dovada ca bolile si daunatorii constituie o provocare constanta atat pentru plantele crescute afara cat si pentru majoritatea celor din apartament.

  • Detoxifierea organismului, o cerinta a timpurilor noastre

    Pentru a ilustra cat de importanta este calitatea alimentelor consumate la fiecare masa, inchipuiti-va organismul ca pe o masinarie a carei functionare depinde in buna masura de calitatea combustibilului.

  • 6 atractii naturale celebre de pe Pamant

    Cu toate stricaciunile produse de exploatarea irationala a naturii, lumea ascunde inca numeroase locuri de o frumusete covarsitoare, de la paduri cu arbori gigantici pana la recife sau fenomene geologice unicat.

  • O piele sanatoasa cu ajutorul sarii de mare

    Vara este perioada concediilor si multa lume opteaza pentru un sejur undeva la mare. O astfel de vacanta ne ofera


Warning: fopen(cache/fa08026dc5b09934de9b3c4db0c0428c) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139