Energia regenerabila, o solutie pentru reducerea poluarii
Autoritatile romane vor analiza legislatia pentru a vedea daca pot introduce anumite facilitati pentru cei care produc si folosesc energie regenerabila, informeaza biroul de presa al guvernului. In perioada urmatoare, reprezentantii ministerelor vor elabora o strategie de dezvoltare a energiei regenerabile.
La reuniunea de la sediul Ministerului Integrarii Europene, din 20 septembrie 2006, reprezentantii autoritatilor cu responsabilitati in domeniul energiei regenerabile au prezentat mai multe proiecte de succes din
Comisia Europeana a propus o strategie de crestere a productiei si consumului de energie regenerabila, pentru a reduce dependenta de petrol si gaze naturale. Uniunea Europeana este net importator al acestor resurse, iar pretul lor pe piata mondiala este in crestere. In plus, consumul petrolului, gazelor naturale sau carbunilor duce la cresterea poluarii si la schimbari climatice nedorite.
Tintele Uniunii Europene domeniul energiei regenerabile sunt:
-
Dublarea ponderii energiei regenerabile in consumul brut de la 6% la 12%
-
Cresterea energiei verzi in totalul consumului de electricitate de la 14% la 22% pana in 2010
-
Cresterea ponderii biocombustibilului pe piata de combustibil in transport, la 5,75% pana in 2010
-
Reducerea consumului de energie cu 20% pana in 2020, prin cresterea eficientei energetice.
Tinta Romaniei este ca ponderea energiei electrice din resurse regenerabile sa ajunga in 2010 la 33%.
Pentru sustinerea utilizarii energiei electrice din surse regenerabile,
Autoritatile romane analizeaza cum pot fi stimulate investitiile in alte domenii (de exemplu energie termica etc.), prin acordarea de subventii compatibile cu ajutorul de stat in domeniul protectiei mediului etc.
In ceea ce priveste energia termala, reprezentantii MAI au aratat ca, in 10 scoli din tara, vor fi introduse pompe de caldura (care capteaza apa termala si o pompeaza in instalatiile de caldura din scoli). Aceste instalatii vor inlocui sobele utilizate, reducand substantial poluarea. De asemenea, costurile pentru incalzirea unei suprafete medii de 1000 mp vor fi mult reduse si se estimeaza ca suma investita in noile instalatii, de 300.000 RON/ scoala, va fi amortizata in cel mult sase ani. Reprezentantii MAI au cerut ajutorul celorlalte institutii pentru a gasi cele mai eficiente modalitati de a sprijini autoritatile locale pentru investitii care sa asigure trecerea termocentralelor de pe carbuni sau gaz metan, al caror pret este in crestere, pe energie obtinuta din biomasa, deseuri agricole sau deseuri menajere.
Biocombustibilul obtinut din ulei de rapita, soia ori floarea soarelui poate fi folosit atat la utilajele din agricultura, dar si pentru autoturisme. De exemplu, in Baia Mare exista o firma de taximetre care utilizeaza biocombustibil, reducand poluarea, dar si costurile, deoarece biocombustibilul are acciza zero. Reprezentantii Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei au subliniat ca, pentru a atinge cota de utilizare a biocombustibilului de cca. 5% nu este necesara modificarea autovehiculelor. Folosirea biocombustibililor este esentiala, in special in conditiile in care emisia de gaze cu efect de sera s-a dublat in
Resursa de energie solara poate fi folosita cu mare randament si in
Statele membre ale Uniunii Europene au luat deja o serie de masuri pentru incurajarea folosirii energiei regenerabile prin sustinerea preturilor, masuri fiscale (reducerea unor impozite, taxe etc.), subventii sau imprumuturi.
Controlul pesticidelor -pentru o agricultura mai curata
Sistemul de autorizare a pesticidelor va fi revizuit de la momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Substantele care nu sunt permise in UE si cele care pot fi inlocuite cu substante cu efect echivalent, dar mai putin daunatoare pentru sanatate si mediu, vor fi scoase de pe piata.
La sediul Ministerului Integrarii Europene a avut loc vineri, 21 septembrie 2006, o prima reuniune cu institutiile care au atributii in omologarea si controlul pesticidelor, protectia mediului, etc. Acestea au avut discutii privind elaborarea pozitiei Romaniei referitoare la aceste acte comunitare. Peste trei saptamani, autoritatile romane se vor intalni cu reprezentanti ai industriei chimice din
Uniunea Europeana a elaborat o strategie referitoare la utilizarea pesticidelor si o Directiva pentru atingerea obiectivelor Strategiei. În acest context, Comisia Europeana a propus si un nou Regulament, care va inlocui Directiva 91/414/CEE care reglementa utilizarea produselor pentru protectia plantelor in Uniunea Europeana.
Comisia Europeana doreste sa reduca riscul asupra populatiei si mediului datorita folosirii de pesticide, sa inlocuiasca substantele periculoase cu alternative mai sigure (inclusiv alte substante in afara de cele chimice). De asemenea, se urmareste reducerea sau eliminarea folosirii pesticidelor si incurajarea agriculturii ecologice. Se va incuraja controlul, monitorizarea si cercetarea in domeniul pesticidelor, evaluarea comparativa pentru inlocuirea unor substante periculoase. In plus, se vor organiza campanii de popularizare si instruire a utilizatorilor si distribuitorilor de pesticide privind controlul si manipularea acestora. O alta masura prevazuta in propunerea Comisiei Europene se refera la interzicerea aplicarii aeriene a pesticidelor.
Principalele modificari, fata de situatia actuala, aduse de propunerea de Regulament a Comisiei referitoare la introducerea pe piata a produselor pentru protectia plantelor sunt:
-
Recunoasterea autorizarilor in cadrul aceleiasi zone geografice a UE. Comisia a stabilit trei zone, avand conditii climatice asemanatoare, in interiorul carora autorizarea unui produs de catre un stat membru trebuie obligatoriu recunoscuta si de celelalte state. Simplificarea majora consta in analiza dosarului de autorizare o singura data de catre un singur stat membru.
-
Se introduce conceptul evaluarii comparative si al substitutiei. Comisia a stabilit un set de criterii pentru identificarea de substante autorizate, existente pe piata, care sa constituie substituent pentru un produs care solicita autorizarea. In cazul in care se poate identifica un inlocuitor, cu efecte nocive mai scazute, autorizarea noului produs nu va fi acordata.
-
Protectia informatiilor: se introduce o perioada de 10 ani pentru protectia informatiilor cu privire la produsele de protectia plantelor (PPP), cu exceptia informatiilor privind studiul efectelor produsului asupra vertebratelor.
-
Se elimina posibilitatea autorizarii temporare nationale a substantelor care au un dosar in curs de evaluare la Comisie.
-
Se introduce obligativitatea mentinerii de catre fermieri a unor evidente privind PPP utilizate si punerea lor la dispozitia tuturor celor interesati.
Propunerile Comisiei Europene vor fi inaintate Parlamentului European si Consiliului UE (la nivelul caruia reprezentantii statelor membre, inclusiv
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Trucuri si retete pentru fructe si legume
Daca va temeti ca feliile de mar isi vor schimba culoarea si gustul foarte repede exista o solutie care le va da si o aroma in plus. Amestecati doua linguri de miere cu o cana de apa plata la temperatura camerei, turnati totul peste feliile de mar puse intr-un vas si lasati-le pentru 10 minute. Nu doar ca vor rezista mai mult dar gustul va fi mai dulce si mai bun, iar banalele felii vor deveni o gustare foarte populara mai ales printre cei mici.
-
Fructele pentru sanatate
Strugurii: un ciorchine proaspat sau sub forma de suc (un pahar pe zi) si oferim organismului fibre, minerale, o solutie naturala pentru a detoxifia organismul si a-l umple de energie. Sunt recomandati daca vrem sa slabim mai repede sau sa eliminam din apa in exces (au usor efect diuretic), mentin sanatatea pielii, a inimii si a ficatului, ajuta la functionarea rinichilor, si nu in ultimul rand relaxeaza sistemul nervos si ne fac sa fim mai putin afectati de stresul cotidian.
-
Trucuri neobisnuite pentru o gradina frumoasa
Aveti probleme cu buruienile si nu doriti sa folositi erbicide traditionale? O solutie simpla, usor de folosit si la indemana este banalul otet. Alegeti un otet bio, de buna calitate, pe care il puneti intr-o sticla cu aspersor, si stropiti toate buruienile pe care le vedeti.
-
Top 4 ceaiuri medicinale pentru sanatate
Ceaiul de musetel: unul dintre cele mai populare, il gasim sub forma de pliculete sau ca planta uscat, cu un miros usor, dulceag, gust placut pe care il recunosti imediat, si este o solutie traditionala pentru durerile usoare sau pentru raceli, simplu sau indulcit cu miere ori zahar
-
Cinci plante pentru reducerea anxietatii
Lavanda: una dintre cele mai cunoscute si mai apreciate flori, planta ce este cultivata intensiv de cunoscatori in principal pentru a obtine uleiul esential de lavanda, delicata lavanda este una dintre cele mai bune alegeri daca avem nevoie de o floare pentru interiorul casei. Nu este foarte pretentioasa, dar parfumul ei relaxeaza sistemul nervos si muscular, aduce un somn mult mai linistit si pe termen lung scade anxietatea si ajuta la inlaturarea depresiei cronice.