Efectele nocive ale zaharului rafinat
Diabetul este pe primul loc nu numai pentru ca este foarte raspandit, dar si pentru ca este cel mai periculos. Consumul de zahar si de produse zaharoase este cel mai mare inamic al pancreasului, care, cu timpul, epuizat de efortul de a metaboliza cantitati mari de zaharoza, incepe sa nu mai functioneze la capacitatea normala. Astfel apare diabetul, care genereaza complicatii grave in organism. Specialistii considera ca in viitor, daca nu se iau masuri, proportia diabeticilor se va dubla, poluarea si stresul favorizand aparitia acestei boli.
Daca la inceputul secolului al XX-lea doar 5-10% din populatia sub treizeci de ani era afectata de carii dentare, pe masura ce zaharul a fost adoptat in alimentatie s-a ajuns ca in, tarile “dezvoltate”, aproximativ 95% din populatie sa sufere de afectiuni ale danturii. Popoarele care, din motive de traditie sau dezvoltare economica, nu consuma acest produs, prezinta o incidenta a cariei de 10-20 de ori mai mica. In schimb se confrunta cu o explozie a problemelor dentare atunci cand ajung sa consume zahar.
Obezitatea este un alt efect nociv, ea instalandu-se frecvent la marii consumatori de dulciuri. Acest lucru se intampla desi zaharul nu este atat de bogat in calorii pe cat se crede, dar are capacitatea de a afecta echilibrul hormonal, ceea ce duce la cresterea apetitului si la dezvoltarea tesutului adipos si a celulitei.
Una din problemele majore generate de consumul de zahar este dereglarea metabolismului calciului. S-a constatat, in schimb, la persoanele care renunta complet la zahar si trec la o dieta cu multe fructe si legume crude, ca, treptat, calciul este din nou bine asimilat de catre organism.
Scaderea imunitatii, concretizata in cresterea receptivitatii organismului la diverse boli: viroze, candidoze, cistite, dermatoze infectioase etc este de asemenea un efect nociv al consumului de zahar. Se pare ca zaharoza afecteaza sinteza unor hormoni care sunt direct implicati in coordonarea activitatii sistemului imunitar.
Cancerul, in special cel de colon poate aparea in cazul consumului excesiv de zahar rafinat. Studii recente au evidentiat faptul ca cei care consuma multe dulciuri si alte produse cu zahar sunt mult mai predispusi la cancer in zona tubului digestiv. Incidenta cancerului de colon (intestin gros) este de pana la cinci ori mai mare la consumatorii de dulciuri decat la persoanele care consuma foarte rar sau chiar deloc zahar.
Alte boli cauzate de consumul mare de zahar sunt: alergiile, scleroza, cardiopatiile, gastrita, colita de fermentatie, tulburarile de ciclu menstrual la femei, reumatismul, anemia, astenia, sinuzita, rinita.
La copii, consumul frecvent de dulciuri influenteaza procesele de crestere, duce la aparitia rahitismului si a fragilitatii oaselor , declanseaza pubertatea prematura sau genereaza probleme de comportament (scaderea vointei, predispune la violenta, scade capacitatea de concentrare etc).
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Sos de ceapa cu boia si zahar
O reteta clasica, usor de pregatit acasa si potrivita pentru o gama larga de preparate, de la carnea de pui sau porc la legume coapte sau prajite. Notele dulci ale zaharului si cele usor acide oferite de otet fac gustul pregnant si complex.
-
Cinci motive pentru care este bine sa mancam ciocolata neagra
O buna sursa de antioxidanti, ciocolata neagra cu gustul ei intens de cacao, putin amarui, este un aliat esential in lupta impotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi in organism.
-
Ce substante nutritive iti ofera strugurii?
Chiar daca ne vine sau nu a crede, proprietatile benefice ale strugurilor nu sunt o descoperire a zilelor noastre. Grecii, arabii si romanii cunosteau foarte bine efectele curative ale acestor fruncte si practicau cura pe baza doar de struguri timp de cateva zile.
-
Cum prepari cea mai gustoasa salata de fructe?
Daca ne gandim la salata de fructe comparativ cu alte retete a caror complexitate si durata sunt superioare lucrurile par la indemana oricui. Nu ca nu ar fi asa, din punct de vedere practic, insa este de retinut totusi ca pana si la acest nivel exista secrete ce pot garanta un succes mai mare.
-
Un institut dedicat fructelor de merisor
Majoritatea medicilor si specialistilor din domeniul sanatatii cred ca exista o clara asociere intre o dieta bogata in fructe, legume si un risc scazut de a amplifica efectele negative ale unei boli cronice.